Новости31. jул 2017.
Светска недеља дојења 01–07. август 2017. године „Подржимо дојење”


Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „Подржимо дојење”.


Циљеви Светске недеље дојења 2017:

1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.

2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.

3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.

4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.


Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.


Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плацћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.


Користи дојења исказане кроз четири тематске области.


1. тематска област:

ИСХРАНА: Деца мајки дојиља имају оптималну исхрану и заштиту од инфекција.

БЕЗБЕДНА ХРАНА: Мајчино млеко је сигуран и безбедан извор хране, чак и у временима хуманитарних криза.

СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА: Дојење је јефтин начин храњења без оптерећења буџета домаћинстава.

 

2. тематска област:

ПРЕЖИВЉАВАЊЕ: Дојење значајно побољшава преживљавање одојчади, деце и мајки.

ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ: Дојење значајно побољшава здравље, развој и благостање одојчади и деце, као и мајки, и краткорочно и дугорочно.


3. тематска област:

ЖИВОТНА СРЕДИНА: Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину – произведена и испоручена без загађења, паковања или отпада.

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Производња и потрошња адаптираних млечних формула генерише емисију гасова стаклене баште који убрзавају глобално загревање.


4. тематска област:

ПРОДУКТИВНОСТ ЖЕНА: За послодавце је корисно да имају задовољну и продуктивну радну снагу – мање отпуштања, већа лојалност и ређе промене запослених на одређеним радним местима.

ЗАПОШЉАВАЊЕ: Родитељска заштита и друге политике заштите на радном месту омогућавају женама да комбинују дојење са плаћеним радом.


Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је нај-једноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.


Предности дојења за новорођенче/одојче:

• Обезбеђује правилан раст и развој

• Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система

• Смањује ризик од гојазности

• Подстиче развој интелигенције

• Штити од многих болести и инфекција

• Смањује ризик од пролива

• Смањује ризик од појаве алергија

• Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.


Предности дојења за мајку:

• Помаже успостављању емоционалне везе са дететом

• Смањује крварење после порођаја

• Доприноси нормализацији телесне масе

• Смањује ризик од појаве остеопорозе

• Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника

• Смањује ризик од постпорођајне депресије

• Смањује ризик појаве анемије.

 Важно је и да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке.

  

 

Службе