Новости26. септембар 2017.
Светски дан срца 29. септембар 2017. - „Ојачајте своје срце”


Поводом овогодишњег обележавања Светског дана срца, наша установа у сарадњи Заводом за јавно здравље Шабац, организује бесплатну акцију превентивних здравствених прегледа за грађанство. Акција мерења крвног притиска, одређивања нивоа шећера у крви и ЕКГ снимања, одржаће се у просторијама Градског удружења пемзионера града Шапца, 29. Септембра у времену од 10 -12 сати.

Светски дан срца се обележава 29. септембра сваке године и представља симбол светске платформе за борбу против кардиоваскуларних болести. Овај важан датум из Календара јавног здравља има за циљ да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти у свету и да истакне значај активности које појединци, удружења и заједнице могу предузети да спрече и контролишу ова обољења.

Процењује се да у свету око 17,5 милиона људи умре од кардиоваскуларних болести сваке године, те да ће до 2030. године тај број порасти на чак 23 милиона. Светска федерација за срце истиче да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

У складу са тим, ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Иако деца представљају најздравију популациону групу, чак су и она под одређеним  ризиком за појаву болести срца и крвних судова. Наиме, ове болести могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током детињства усвајањем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Одређене непрепознате и нелечене заразне болести код деце су посебан проблем, јер могу да изазову трајна оштећења срца, која често захтевају хируршко лечење.

 Епидемиолошка ситуација у Србији

Према подацима Националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2015. године у Србији умрло је 54.376 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 52,4% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести заједно су водећи узроци смртности у овој групи обољења. У кардиоваскуларне болести спадају: реуматска болест срца која чини 0,1% свих смртних исхода од КВБ, хипертензивна болест срца чини 11,0%, исхемијске болести срца 17,6%, цереброваскуларне болести 23,1%, а остале болести срца и система крвотока чине 48,2,% свих смртних исхода од КВБ.Као најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром водећи је здравствени проблем у развијеним земљама света, а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. Акутни коронарни синдром укључује: акутни инфаркт миокарда, нестабилну ангину пекторис и изненадну срчану смрт. Акутни коронарни синдром у Србији чинио је 50,7% свих смртних исхода од исхемијских болести срца у 2015. години. Остале исхемијске болести срца чиниле су 49,3% смртности од исхемијских болести срца. Према подацима популационог регистра за АКС, у Србији је у 2015. години дијагноза акутног коронарног синдрома постављена код 23.882 случаја. Инциденција акутног коронарног синдрома у Србији износила је 226,6 на 100.000 становника. Током 2015. године од овог синдрома у Србији су умрле 4852 особе. Стопа смртности од акутног коронарног синдрома у Србији износила је 42,7 на 100.000 становника.

 

Службе