Новости20. новембар 2017.
Новембарска акција здравствене провере становништа


Грађани Мачванског округа имали су прилику да обаве бесплатне, превентивне прегледе у оквиру наставка националне акције која која се спроводи под покровитељством Министарство здравља. Основни циљ, ове 3. по реду и претходних акција, је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

Уз евидентно масовнији одзив грађана него пре месец дана, у нашој установи у просторијама Службе за радиолошку дијагностику, времену трајања акције  од 8-16 сати, укупно 328 суграђана је искористило прилику да обави  неки од могућа три специјалистичка прегледа.

После тријажног прегледа хирурга – онколога и процене која индтифиикује мамографрафију, 44 жене је одмах прегледано, а њих 33 су заказане за реализацију исте процедуре у најскоријем наредном периоду.

Дијагностику ултразвзвзчним прегледом абдомена обавило је 176 пацијената, а лабораторијским узорковању хормонског статуса штитне жлезде подвргло се 233 суграђана. После обављених анализа, за оне чији су резултати са повишеним вредностима биће препоручен даљи специјалистички надзор и додатне дијагностичке процедуре.

У оквиру акције у ДЗ Шабац прегледано је укупно 203 суграђана, 133 обавило је ултразвучни преглед  абдомена, 108 ЕКГ срца, а крвни пририсак је измерило 166. У преподневним сатима 73 је проверило ниво шећера у крви.

На територији општине Коцељева у амбуланти у Свилеуви, превентивне прегледе је обавило 48, а у амбуланти у Каони - ДЗ Владимирци, ту прилику је искористило само 17 житеља села.

 

Службе