Новости29. jануар 2018.
Јануарска акција бесплатних превентивних прегледа становништа


Нова, пета у низу акција Министарствa здравља, овог пута посвећена спречавању настанка малигних обољења под слоганом “Рак је излечив“, одражана је јуче широм земље.

У нашој установи, у просторијама Службе за радиолошку дијагностику, у времену трајања акције  од 8-16 сати,  укупно 364 суграђана је искористило прилику да обави неки, или сва 3 специјалистичка прегледа, што заједно износи 569 прегледа.

После иницијалног специјалистичког прегледа хирурга и онколога, на мамографију је упућено укупно 88 жена, 48 је одмах прегледано, а преосталих 40 су заказане за преглед који ће се реализовати у најскоријем наредном периоду.

Дијагностику ултразвучним прегледом абдомена обавило је 182, а 299 суграђана подвргло се процедури узимања узорка крви за лабораторијске анализе на присуство тумор маркера (СЕА и СА 19-9) дигестивног тракта. После обављених анализа, за оне чије утврђене вредности буду ван референтног опсега - биће препоручен даљи специјалистички надзор и додатне дијагностичке процедуре.

Као додатак за све присутне грађане током јучерашње акције, а у циљу здравственог просвећивања, промоције здравих стилова живота и превентивних прегледа као најефикаснијег начина бриге о здрављу, на централно постављеном  „промо штанду“ биле су доступне наменске брошуре Института за јавно здравље Србије.

Службе