Новости21. мај 2018.
Акција здравствених превентивних прегледа становништа – 20. мај 2018.


Мајска, већ девета по реду, акција бесплатних превентивних  прегледа Министарствa здравља, одражана је јуче широм земље.

У Општој болници, у уобичајеном времену трајања акције од 8-16 сати, у најмањем  одзиву него до предходних месеци, укупно 119 суграђана се подвргло неком, или свим од могућа три специјалистичка прегледа. Прегледи су се одвијали у укупно шест амбуланти распоређених на више пунктова: у просторијама амбулантног дела Службе за интерну медицину,  амбулантама Одсека за онкологију и  соби за венепункцију Службе биохемијске лабораторије.

У сврху провере суспектних промена на кожи, специјалисти дерматовенерологије обавили су укупно 92 дермоскопских прегледа.

Кардиолози су извршили 61 специјалистичих прегледа, који је подразумевао претходно мерење крвног притиска  и електрокардиограм.

Свега 54 суграђана подвргло се процедури узимања узорка крви за лабораторијске анализе којим се утврђује ниво холестерола и триглицерида. Повишене вредности обе врсте липида имало је њих 32, код 15 пацијената забележене су повишене вредности само холестерола, а није билорезултата са само повишеним триглицеридима.

У оквиру јучерашње акције бесплатних превентивних прегледа, становници нашег округа могли су да провере своје здравствено стање и у свим локалним домовима здравља. У шабачком дому здравља био је укупно 71 прегледаних, у Владимирцима прилику је искористило 49, у Коцељеви 32 и у Богатићу свега 14 грађана.

 

Службе