Новости24. jул 2018.
Прва лапароскопска операција дебелог црева


Лапароскопска операција тумора дебелог црева применом мминимално инванзивне хирургије, јуче је први пут урађена у нашој установи.

Доцент др Миљан Ћеранић са Прве хируршке клинике КЦС и члан радне групе Националног програма за едукацију из области колоректалне лапароскопске хирургије и др Горан Каљевић координатор испред ресорног министраства опрељен за нашу установу и стручни сарадник из КЦС, уз асистирање својих шабачких колега, оперисали су овом методом 62-годишњу пацијенткињу која се успешно опоравља после интревенције.

Едукативни  пројекат обуке се одвија уз подршку Министарства здравља са циљем стандардизације процедуре и њеног увођења широм земље. „Приоритет овог програма је да се што већи број колоректалних хирурга обучи да интервенције на дебелом цреву изводи лапароскопски, јер су оне мање инвазивне, пацијент се брже опоравља, смањује се могућност постоперативних компликација и инфекција, а самим тим се постижу значајне уштеде у здравственом систему“ изјавио је др Ћеранић.

На реализацији пројекта, осим стручњака Клиничког центра Србије укључени су колоректални хирурзи КБЦ “Бежанијска коса”, КБЦ “Звездара”, Војномедицинске академије, Опште болнице Панчево и КЦ Војводина.

По речима др Слободана Поповића, хирурга и в.д. директора болнице, да би се процедура лапароскопске хирургије на дебелом цреву рутиски примењивала у нашој установи потребно је да се током времена изврши обука и набавка специфичне опреме која тренутно недостаје. Наредна интервнција планирана је за септембар.Предности оваквог захвата су знатно мања оперативна траума и веома брз постоперативни опоравак пацијента.  Они се брже враћају свакодневним активностима , а ту је и економски бенефит и за установу и пацијенте“ “ истакао је др Поповић.

Оваквим видом оперативног лечења могу се подвргнути готово сви пацијенти који болују од тумора дебелог црева или од неких врста полипа који су претеча карциному који се не могу одстранити колоноскопски. Препорука је да у оперативном лечењу најзначајнију улогу има лапароскопска хирургија, док се само велики тумори отклањају путем класичног реза.

Обољења дебелог црева изазвана тумором се све чешће јављају и код млађе популације, а болест је излечива уколико се открије у почетној фази, што посебан акценат ставља на успешност скриниг програма.

Службе