Новости24. септембар 2018.
Нова акција здравствених превентивних прегледа становништа – 23. септембар 2018.


Прва после летње паузе, а већ десета по реду, акција бесплатних превентивних  прегледа Министарствa здравља, одражана је јуче широм земље.Основни циљ кампање, која се спроводи од септембра  месеца прошле године, је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У Општој болници, у уобичајеном времену трајања акције од 8-16 сати, 166 суграђана се подвргло неком, или свим од могућа три специјалистичка прегледа. Прегледи су се одвијали у укупно пет амбуланти зграде Интернистичког блока: у просторијама амбулантног дела Службе за интерну медицину и  соби за венепункцију Службе биохемијске лабораторије.

Специјалисти интернемедицине извршилису159 специјалистичих прегледа, који је подразумевао претходно мерење крвног притиска  и електрокардиограм.

За лабораторијске анализе крвиузети су узорци од укупно 162 грађана. Крвну слику проверило је 74, тумор маркере дигестивног тракта (СЕА) 128, јајника (СА 125) 107 и простате (PSA) 56. По добојању резултата, за оне чије утврђене вредности буду ван референтног опсега - биће препоручен даљи специјалистички надзор и додатне дијагностичке процедуре.

У оквиру јучерашње акције бесплатних превентивних прегледа, становници нашег округа могли су да провере своје здравствено стање и у свим локалним домовима здравља. У шабачком дому здравља одзив је био највећи са укупно 66 прегледаних, у Владимирцима прилику је искористило 41, у Коцељеви 23 и у Богатићу свега 15 грађана.

Службе