Новости29. октобар 2018.
Октобарска акција превентивних прегледа становништа


Грађани широм земље имали су прилику да обаве бесплатне, превентивне прегледе у оквиру наставка акције која која се спроводи под покровитељством Министарствa здравља. Основни циљ, ове 11. по реду и свих претходних акција,  је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

Уз евидентно масовнији одзив грађана него пре месец дана, у нашој установи у просторијама Службе за радиолошку дијагностику и Службе биохемијске лабораторије, у времену трајања акције од 8-16 сати, укупно 271 суграђана је искористило прилику да обави неки од могућа три специјалистичка прегледа.

После тријажног прегледа хирурга – онколога и процене која индтифиикује мамографрафију, 42 жене је одмах прегледано, а њих 7 су заказане за реализацију исте процедуре у року од 7 дана.

Дијагностику ултразвучним прегледом абдомена обавило је 202 пацијената, а лабораторијским узорковању крви за утврђивање нивоа холестерола и триглицерида подвргло се 189 суграђана.

У оквиру акције у ДЗ Шабац прегледан је укупно 131 суграђанин, 60 је  обавило ултразвучни преглед  абдомена и још 67 је заказано у року до 30 дана, а крвни притисак је измерило 98. У преподневним сатима 73 је проверило ниво шећера у крви.

На територији  осталих општина Мачванског округа, у ДЗ Владимирци превентивне прегледе је обавило 49,  у ДЗ Коцељева 26, а у ДЗ Богатић ту прилику је искористило само 16 житеља.

Службе