Новости08. aприл 2019.
Априлска акција превентивних прегледа становништа


На дан обележавања Светског дана здравља 7. априла, грађани широм земље, у укупно 156 здравствених установа, имали су прилику да обаве бесплатне превентивне прегледе у оквиру наставка акције која која се спроводи под покровитељством Министарствa здравља. Основни циљ, ове 13. по реду и свих претходних акција,  је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У Општој болници, у времену трајања акције од 8-16 сати, укупно је прегледано 201 суграђана. Специјалистички прегледи су се одвијали у укупно 8 амбуланти распоређених на више пунктова: у просторијама амбулантног дела Службе за интерну медицину и Службе оторининоларингологије и максилофацијалне хирургије.

У сврху провере слуха, обављено је укупно 144 оториниларинголошка прегледа, у 99 случајева била је потребна тоалета уха, 20 пацијената је подвргнуто аудиометрији, а за 5 је констатована неопходност коришћења слушног апарата.

Мерење крвног притиска, нивоа вредности шећера и мониторинг рада срца -електрокардиограм извршило је укупно 138, а само 3 пацијента су додатно прошли субспецијалистички преглед.

У оквиру акције у ДЗ Шабац општим прегледом је обухваћено укупно 177 суграђанин. На територији  осталих општина Мачванског округа, у ДЗ Владимирци превентивне прегледе је обавило 71,  у ДЗ Коцељева 27, а у ДЗ Богатић ту прилику је искористило само 14 житеља.

Службе