Новости05. мај 2019.
5. мај - Светски дан хигијене руку у здравственим установама


У здравственим установама, широм планете  данас се обележава 5. мај - Светски дан хигијене руку у здравственим установама. Стандардни мото глобалне кампање гласи  „Сачувајте животе – оперите руке“, а ове године је акценат стављен на чистоћу руку здравствених радника и спроводи се под слоганом „Чиста нега за све – у твојим је рукама“.

Сваке године милиони пацијената у свету добију неку од болничких инфекција. Оне су једна од најчешћих нежељених последица неадекватне здравствене неге, а реалан број људи са овим типом инфекције је тешко утврдити. Болничке инфекције је могуће превенирати спровођењем поступка хигијене руку запослених, у право време и на прави начин.

Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача бројних инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањује број болничких инфекција, већ и употреба антибитотика, а повећва безбедност пацијената.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената  СЗО.

До сада се на глобалном нивоу обележавању овог датума прикључило 22.000 здравствених установа  из 182 државе, а укупно 64 из наше земље, што је највише у региону.

  

 

Службе