Новости23. септембар 2019.
3. септембарска акција превентивних прегледа


Грађани широм земље, у оквиру јучерашње акције бесплатне здравствене провере, имали су прилику да у преко 200 здравствених установа обаве низ превентивних прегледа. Циљ, ове 15. по реду и свих акција у претходне 2 године које се спровело Министарство здравља, је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У нашој установи укупно је прегледано 183 пацијента. Специјалистички прегледи су се одвијали у укупно 9 амбуланти распоређених на више пунктова: у просторијама амбулантног дела Сл. за интерну медицину, Сл. оторининоларингологије и максилофацијалне хирургије, Сл. рентген дијагностике и Сл. биохемијске лабораторије.

У сврху провере слуха, обављено је укупно 86 оториниларинголошка прегледа, у 45 случајева била је потребна тоалета уха, 20 пацијената је подвргнуто аудиометрији 3 тимпанометрији, а ником није констатована неопходност коришћења слушног апарата.

Мерење крвног притиска, нивоа вредности шећера и мониторинг рада срца - електрокардиограм извршило је укупно 97, а само 3 пацијента су додатно прошли субспецијалистички преглед, од којих је 1 задржан на опсервацији.

Дијагностику ултразвучним прегледом абдомена обавило је 109 пацијената, а лабораторијским узорковању крви за утврђивање туморских маркера (CEA, CA 19-9) подвргло се 89 суграђана .У случају да резултати анализе неким пацијентима утврде вредности ван референтног опсега – биће им препоручен даљи специјалистички надзор и додатне дијагностичке процедуре.

У оквиру акције која је спроведена у ДЗ Шабац прегледано је укупно 137 суграђана. На територији  осталих општина Мачванског округа, у ДЗ Владимирци превентивне прегледе је обавило 43,  у ДЗ Коцељева 79, а у ДЗ Богатић ту прилику је искористило 35 житеља.

Службе