Новости04. новембар 2019.
Новембарска акција превентивних прегледа становништа


Грађани широм земље, у току јучерашњег дана, имали су прилику да обаве бесплатне превентивне прегледе у оквиру наставка акције која која се спроводи под покровитељством Министарствa здравља. Ово је 16. по реду акција у протекле 2 године, од када је почео циклус превентивних прегледа у циљу промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У Општој болници, у времену трајања акције од 8-16 сати, укупно је прегледано 229 суграђана. Специјалистички прегледи су се одвијали у укупно 6 кабинета и амбуланти распоређених на више пунктова: у просторијама Службе рентген дијагностике, Службе за интерну медицину и Службе офталмологије.

У сврху провере оштрине вида и утврђивања вредности интраокуларног притиска обављено је укупно 191 офталмоллошка прегледа.

Укупно 103 пацијента је обавило неуролошки преглед који је по рви пут уврштен у овај вид акција.

Мамомографском прегледу подвргло се 36 пацијенткиња које су претходно морале да прођу тријажу од старне хирурга, пре него што су упућене на снимање. Обзиром на дужину трајања процедуре и време трајања акције, 6 пацијентиња биће снимљене накнадно – током недеље.

У оквиру акције у ДЗ Шабац општим прегледом је обухваћено укупно 196 суграђана. На територији  осталих општина Мачванског округа, у ДЗ Коцељева  превентивне прегледе је обавило 92, у ДЗ Владимирци 51, а у ДЗ Богатић ту прилику је искористио само 21 житељ.

Службе