ИсторијатБолница у Шапцу је основана 1865. године - прва наменски грађена болница у Србији, а од 1905.године има Хируршко одељење у коме пред Други светски рат хирурзи раде и неке ОРЛ интервенције. Године 1943. међу избеглицама из Војводине у Шапцу се налази и прим. др Душан Дуда Милеуснић, оториноларинголог из Сомбора (ученик др Праштала који је специјализацију завршио у Бечу код А. Политзера), који у кући шабачког лекара Милановића обавља ОРЛ праксу. По завршетку рада, већ 1946. године, оснива се ОРЛ амбуланта и у њој ради др Угљеша Давидовић из Београда - први стални оториноларинголог који оперише у сали хирургије, а болесници се лече у хируршком одељењу.

До 1962. године дуже или краће време у Шапцу раде оториноларинголози др Сава Ајдачић, др Добривоје Максимовић и др Велимир Маљковић. 1962. године професионалну каријеру почиње др Данило Бандовић, који је специјализацију започео код прим. др Дуде Милеуснића у Сомбору, а завршио у Београду код проф. Срећка Подвинеца. Он  формира ОРЛ одељење са 15 постеља. Две године касније стационар се проширује на 32 постеље, операциони блок и амбулантно-поликлинички део са савременом аудиолошком опремом.  Нешто касније, 1965. године, купљен је операциони микроскоп, а ради се и микрохирургија ува - тимпанопластика, декомпресија фацијалног живца.

Од 1978. године ради се ендоскопска хирургија ларинкса, делокруг рада се шири на пластичну и максилофацијалну хирургију (операција тумора коже главе и врата, трауматологија).

1984. године проширују се капацитети на 45 постеља, две хируршке сале, набављена је опрема за отонеуролошку дијагностику уз едукацију на клиникама и институтима широм тадашње земље и редовно учешће на свим стручним скуповима оториноларинголога, максилофацијалних хирурга са радовима из свакодневне праксе.

У свим тим збивањима незаобилазна је неисцрпна енергија, медицинска знатижеља и вансеријски хируршки таленат прим. др Данила Бандовића који руководи службом све до одласка у пензију 1993. године. Под његовим руководством специјализацију је завршило 7 оториноларинголога, 4 су добили звање примаријус, објављено је и саопштено више од 40 стручних радова на конгресима, симпозијумима, ОРЛ секцијама.

Од 1993.године службом руководи прим. др Зоран С. Катић.

1994. године примају се на специјализацију максилофацијалне хирургхије лекари и стоматолози а пријемом здравствених сарадника-дефектолога ( 2 логопеда, 2 сурдопедагога, 2 фонопеда) започиње рехабилитација оштећења слуха, гласа и говора.

За специјализацију оториноларингологије примају се два лекара, један оториноларинголог завршава ужу специјализацију фонијатрије, а два здравствена сарадника специјализирају дефектологију. Један оториноларинголог добија звање примаријус.

Едукација из ендоскопске хирургије параназалних шупљина (фесс) обављена је у Аустрији, набављена је опрема за ту врсту хирургије, купљен је савремени операциони микроскоп и у Данској је извршена едукација из области примене слушних апарата.

О резултатима рада реферисано је редовно на стручним скуповима и часописима уз сталну консултацију и едукацију универзитетских клиника и института.

2002. године службу напушта др Милан Вукашиновић и прелази у ОРЛ и МФХ клинику Београд.


Октобра 2005. године служба прелази у Хируршки блок, а број постеља се смањује са 42 на 25.
Начелник службе од 2007. године је др Верица Филиповић. Од 2013. год специјализацију из ОРЛ започиње др Тања Катић арнаутовић, а 2016. год др Марија Илић.
Службе