10. март Свeтски дан бубрега

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља света. Од 2006. обележава се сваког другог четвртка у марту. Слоган овогодишње капање је: „Здравље бубрега за све“.

Светски дан бубрега има за циљ да подигне свест о важности наших бубрега по наше здравље као и да смањимо учесталост бубрежних болести и њихових придружених здравствених проблема.

Хронична болест бубрега је честа и штетна: 1 од 10 одраслих људи широм света је има, а ако се не лечи може бити смртоносна. Док рано откривање омогућава збрињавање и управљање болести како би се спречио морбидитет и морталитет, смртност узрокована болестима бубрега наставља да расте из године у годину и предвиђа се да ће бити 5. водећи узрок смрти до 2040. године. Управни одбор обележавања Светског дана бубрега прогласио је 2022. годину, као годином „Здравље бубрега за све“ и позива све нас да радимо на премошћавању празнина у знању за бољу бригу о бубрезима. Кампања 2022. се фокусира на напоре да се повећа образовање и свест о здрављу бубрега и на смањењу великог јаза у знању о хроничним бубрежним болестима на свим нивоима бриге о бубрезима.

Дијабетес и високи крвни притисак су кључни фактори ризика за настанак хроничне болести бубрега. Веома је важно да се подстакне систематски скрининг свих пацијената са дијабетесом и хипертензијом на хроничне болести бубрега

 • Неопходно је интезивирати превентивно понашање.
 • Едукација медицинских радника је важна за њихову кључну улогу у откривању и смањењу ризика од хроничних болести бубрега, посебно у популацији високог ризика. Наглашава се важна улогу локалних и националних здравствених органа у контроли епидемије хроничних болести бубрега.
 • Шта је хронична болест бубрега?
 • Хронична болест бубрега  је прогресивни губитак функције бубрега током периода од неколико месеци или година. Када функција бубрега падне испод одређене тачке, долази до отказивања бубрега.
 • Шта не треба заборавити:
 • У почетном стадијуму хронична болест бубрега нема знакове или симптоме.
 • Хронична болест бубрега обично не нестаје.
 • Болест бубрега се може лечити. Што раније сазнате да је имате, веће су ваше шансе да добијете ефикасан третман.
 • Тестови крви и урина се користе за проверу болести бубрега.
 • Болест бубрега може напредовати до момента престанка рада  бубрега.
 • Болести бубрега су честе, штетне и често се лече
 • Између 8 и 10% одрасле популације има неки облик оштећења бубрега, а сваке године милиони прерано умру од компликација повезаних са хроничном бубрежном болешћу.                                                                                                                                                                                                    Извор: World kidney day; Chronic kidney disease; www.worldkidneyday.org/facts/chronic-kidney-disease
Поводом обележавања Светског дана бубрега, нефролог и начелница Службе нефрологије са дијализом у ОБ Шабац, др Драгана Станковић-Тошковић је изнела податке који се односе на локалне прилике: – У нашој установи је тренутно 96 хемодијализних и 7 пацијената на перитонеумској дијализи. Све време пандемије радило се у три смене. У ноћној смени су се дијализирали Ковид-19 позитивни пацијенти. 

Пацијенти који су на перитонеумској дијализи дуже очувају диурезу, а очувана диуреза је предиктор дужег преживљавања. С тога, радимо на томе да што више пацијената као први начин лечења започне перитонеумску дијализу. У циљу реализације плана повећања броја пацијената на кућној перитонеумској дијализи, врши се едукација особља и пацијената током овог месеца.

У време пре пандемије, у просеку смо имали укупно 125 пацијената на хемодијализи и 15 на перитонеумској дијализи. Иначе, у служби се у просеку годишње обави око 17000 дијализа.

Надамо се да ће ускоро  да се пандемија заврши, па планирамо да се вратимо активностима и припреми пацијената за трансплатацију – истакла је др Станковић-Тошковић.