Апел купачима да не улазе у воду нагло

Доктор Драган Адамовић из Службе Ургентног пријема Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, у директном укључењу у јутарњи програм Телевизије ТАНЈУГ апеловао је на купаче који расхлађење од високих температура траже на реци Сави да не улазе у воду нагло, већ да се постепено привикавају на температуру. Иако је река топлине око 26 степени, са спољном температуром која премашује 35 степени, то је ипак велика температурна разлика.

– Људи су склони да се најпре дуго сунчају на плажи, што додатно повећава температуру самог организма, и није добро одмах ући у воду. Најбитније је постепено улазити у воду, расхлађивати поједине делове тела, најпре ноге, руке, грудни кош, умити се… На овим температурама шире се крвни судови, пада притисак, међутим када уђете у хладнију воду, иако она званично није хладна али температурна разлика јесте велика, долази до наглог сужења крвних судова и отуда нама озбиљније последице – рекао је др Драган Адамовић.

Водостај реке Саве код Шапца је на историјском минимуму, па се често догађа да купачи превиде муљ и траву који се налазе испод површине. Из тог разлога, како др Адамовић истиче, они не могу да поставе јасну границу између тога где је вода плитка, а где дубља. Истовремено, много њих прецени своје пливачке способности.

– Река Сава колико је лепа, такође може да покаже и ону своју другу страну. Због тога апелујемо да се наши суграђани купају на обележеним плажама на нашој плажи на Старом граду, до маркација које су ту постављене баш из разлога неких непредвиђених дешавања као што су грчеви, који су веома чести. Град је обезбедио стручну медицинску помоћ свакодневно од 10 до 20 часова која надгледа и пази све оне купаче који су на овој градској плажи и зато нема потребе за дивљим плажама. Осим овога, сви купачи би требало да имају основне мере заштите: флашицу воде, шешир, наочаре, такође и креме са заштитним УВ фактором – саветује др Драган Адамовић.