Добар одзив на превентивним прегледима

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, у акцијама бесплатних превентивних прегледа наши суграђани имали су прилику да по трећи пут обаве здравствене прегледе на рано откривање карцинома дојке и простате. Наша установа била је међу 150 здравствених установа у Србији у којима је ова акција организована.

У јучерашњој акцији укупно је прегледано 113 пацијената. За превентивне прегледе на рано откривање рака дојке прегледано је 79 Шапчанки којима је рађен ултразвучни преглед, а међу њима је пет пацијенткиња којима је рађен мамографски преглед дојке. Даља дијагностика препоручена је за седам пацијенткиња.

У Биохемијској лабораторији, урађено је 34 тумор маркера простате, а код четворице суграђана установљене су вредности изван референтног опсега ПСА. Они су планирани на даљу дијагностику.

Током све три акције превентивних прегледа на рано откривање рака дојке и простате, укупно се одазвало 558 Шапчана, међу којима су биле 393 жене старије од 40 година и 135 мушкараца од 49 година па навише. Било је укупно 35 резултата који захтевају даљи третман и то 22 за дојку и 13 за простату.