Нова савремена опрема за шабачку болницу

У најновијој испоруци медицинске опреме и средстава које Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу континуирано добија од Републичког фонда за здравствено сигурање (РФЗО), стигли су један мобилни рендген апарат и пет пацијент монитора.

Нови редген апарат првенствено је намењен за потребе пацијената чији је транспорт отежан или би њихово превожење до Службе радиолошке дијагностике могло да проузрокује погоршање здравственог стања. То су углавном, непокретни или тешко покретни пацијенти који се лече у интензивној и полуинтензивним негама, као и на другим одељењима наше установе. Кретање и управљање апаратом је лако, а за све опције и команде снимања потребан је један техничар. Током рада повезан је на Националну платформу РИС (радиолошки информациони систем), а омогућена је синхронизација на друге уређаје.

За време трајања још увек актуелне пандемије и док буде било потребе за рендгенским снимањем пацијената који су сумњиви на Ковид 19 инфекцију, апарат ће се користити у тзв. „сивој зони“ у згради Хируршког блока.

Претходни, идентични мобилни рендген апарат који смо такође добили посредством РФЗО прошле године, услужно је уступљен на коришћење Ковид амбуланти шабачког Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Монитори за праћење виталних параметара пацијената биће распоређени у јединице у којима се лече пацијенти чије здравствено стање захтева стално надгледање рада срца (ЕКГ и броја откуцаја), крвног притиска, засићености кисеоником и телесне температуре.

Несумњиво је да ће најновија аквизиција савремене опреме и њена примена допринети унапређењу услова лечења у нашој установи. Овим путем, менаџмент Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ захваљује се шабачкој филијали РФЗО на реализацији ове набавке.