Нови апарат у биохемијској лабораторији

У Службу биохемијске лабораторије Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу стигао је аутоматски урин анализатор. Овим савременим апаратом не само да ће анализе бити брже, поузданије и квалитетније, већ ће и мање лабораната бити ангажовано приликом анализа урина.

Како је истакла мр Јелена Викић, начелница Службе, рад на новом апарату значајно ће да олакша рад на овим пословима, јер је до сада четворо лабораната било ангажовано око анализе урина. Убудуће са уринима радиће двоје лабораната, а значајно је и што се налаз аутоматски шаље у информациони систем, где га може погледати биохемичар.

– Слањем налаза директно у информациони систем елиминишу се евентуалне људске грешке приликом уношења вредности завршених анализа. Овакви анализатори могу да прикажу и неке ћелије које нам није лако да приметимо. Боље је гледати аутоматским анализатором, јер он има већу могућност прегледа комплетног видног поља. За лаборанте је добро што овај анализатор који смо добили приказује слику као што је под микроскопом, тако да им је врло једноставно да се снађу и могу да, рецимо, типују одређену ћелију која им је сумњива – објашњава мр Јелена Викић.

У Служби биохемијске лабораторије дневно се у просеку уради 300 анализа урина. Највећи број пацијената је из Дома здравља. Анализа урина спада међу најважније приликом дијагностике. У шабачкој болници најмање 30 година уназад, биохемијска лабораторија ради и ноћу и то за ургентне анализе урина, крвне слике, електролита, урее и глукозе.

Обука за рад на аутоматском урин анализатору