Нови микроскоп, вредна донација за Службу патолошко-анатомске дијагностике

Привредници из десет шабачких приватних компанија, још једном су доказали своју друштвену одговорност и заједничким средствима финансирали набавку  савременог микроскопа са пратећом опремом.  Укупна вредност донације износи око дванаест хиљада евра.

Светлосни микроскоп реномираног произвођача Olympus, модел BX43 са сетом објектива и тринокуларним тубусом упарен је са специјалном камером, адаптационим модулом и софтвером за активацију и мерења. Микроскоп користи најновију лед технологију осветљења. Материјал који се узоркује приказује се у високој резолуцији на монитору велике дијагонале.  Цео систем подржава кадрирање и меморисање одабране слике, а посредством апликације могуће је слање слика које су преузете са препарата, у случају потребе за консултацијама са стручњацима из референтних институција. То је први уређај са поменутим карактеристикама који је стигао у службу.

Коришћење новог микроскопа са савременом оптиком прилагођеном за свакодневни рад – олакшава успостављање прецизне дијагнозе, а резултати стижу брже, што доприноси успешнијем лечења пацијената. Несумњиво је да ће употреба новог основног средства за рад патолога директно резултирати подизањем нивоа квалитета дијагностичких услуга које се пружају у нашој  установи  и због тога, захваљујемо донаторима на још једном акту добре воље и ефикасности у спровођењу заједничке акције. Иницијатива и активности у вези набавке донације започеле су крајем прошле године, али због околности које наступиле услед актуелне епидемије, до реализације је дошло тек сада.

Напомињемо да Служба патолошко-анатомске дијагностике на годишњем нивоу уради око двадесет хиљада хистопатолошких и хиљаду цитолошких анализа за пет хиљада пацијената и између сто двадесет и сто педесет ex tempore анализа. Рад специјалиста патологије је веома важан јер успоставља завршну дијагнозу од које зависи даљи ток лечења.

У дужем временском периоду није се довољно улагало у Службу патолошко-анатомске дијагностике, а захваљујући ангажовању актуелног руководства установе, инвестирана су значајна средства у последње две године. Истичемо набавку истог модела савременог микроскопа, али без камере и пратећих уређаја. Такође, планирана је набавка додатне опреме и адаптација простора, како би се побољшали услови за рад ове веома битне службе.