Одржани 45. „Лазини дани“

Традиционална стручна манифестација „Лазини дани“ установљена 1977. године у част нашег знаменитог суграђанина др Лазе К. Лазаревића, одржана је 25. и 26. маја у Хотелу „Слобода“.

Обележавање манифестације започело је чином полагања венаца на споменик великану српске медицине, науке и књижевности, који се налази у центру града.

Четрдесет пети по реду „Лазини дани“ отворени су на свечаној церемонији у присуству многобројних лекара, гостију и званица из Шапца и других градова.  Прим. др Љиљана Станимировић, председница Подружнице Шабац Српског лекарског друштва, у име домаћина поздравила је учеснике скупа и подсетила на заоставштину др Лазе К. Лазаревића у свим пољима његовог плодотворног деловања, као и на историјат подружнице и додала: „Данас се рад наставља са циљем да се омасови удружење, настави одржавање стручних састанака на актуелне теме, подржи рад секција које су и до сада веома активно радиле при подружници у Шапцу. Рад на едукацији лекара је веома важан, јер стицањем нових  знања унапређујемо струку и дајемо већи допринос у лечењу пацијената“.

„Шабац је српској култури дао много. У тај ред знаменитих високо место заузео је најмудрији познавалац српског карактера Лаза К. Лазаревић, а његово име великим словима је исписано у српској књижевности и медицини. Низао је професије и спајао неспојиво. Био је књижевник, преводилац, лекар, хуманиста и добротвор. Био је Шапчанин чије име са поносом носи наша установа. Његов допринос медицини и науци и данас се сматра немерљивим“, рекао је у свом обраћању др Слободан Поповић, вршилац дужности директора Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац.

„Овај скуп на једном месту окупља људе са највише знања и искуства као и младе лекаре који овде имају много тога да науче. Жеља нам је да у здравство града Шапца уложимо што више, како би услуга за наше пацијенте била што боља, да користимо нове процедуре у савременој медицини“, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и званично прогласио дане отвореним.

Атмосферу свечаног отварања, ове године, употпунио је и сценски наступ вокално – инструменталног састава „Марушке“ из Шапца.

Шабачки медицинари су током дводневног богатог програма 45. „Лазиних дана“, кроз симпозијуме, стручне састанке, предавања и курс, имали прилику да употпуне своје теоретско знање и размене искуства из клиничке праксе са истакнутим стручњацима из области кардиоваскуларних болести, психијатрије, хирургије, дерматовенерологије и радиологије.

Предавачи су били професори Медицинског факултета Београд и клинички експерти Универзитетског центра Србије: др Драган Симић, др Арсен Ристић, др Весна Стојанов, доц. др Јелена Стојковић са Института за радиологију Србије, проф. др Милан Жегарац и aсс. доц. др Марко Бута.

Са Медицинског факултета Нови Сад и Института за кардиоваскуларне болести Војводине из Сремске Каменице – проф. др Дејан Сакач. Из Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину – др Милана Ђапић и др Тијана Мирјанић.

Екипу из Ниша чинили су професори Медицинског факултета др Светлана Апостоловић, др Горан Кораћевић и др Соња Раденковић, а из Центра за радиологију др Милан Симић, др Тамара Милосављевић и др Маја Јоцић, сви са Универзитетског клиничког центра Ниш.

Гостујући предавач из иностранства био је др Небојша Кнежевић, професор са катедре за хирургију и анестезију са Универзитета Илиној у Чикагу из Сједињених Америчких  Држава.