Одржани бесплатни превентивни прегледи

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, одржани су бесплатни превентивни прегледи на карцином дојке и простате.

Током осам сати колико је наша установа била отворена за ову акцију, прегледано је 106 Шапчанки у циљу раног откривања рака дојке. Урађено је 106  ултразвучних и 10 мамографских прегледа дојке. Препоручена је даља дијагностика за 13 пацијенткињa.

У Биохемијској лабораторији, мушкарци старији од 49 година могли су да ураде тумор маркере простате. Позиву се одазвало 35 мушкараца, од тога су код тројице су установљене вредности изван референтног опсега ПСА. Они су планирани на даљу дијагностику.

Шабачка болница била је једна од 150 здравствених установа у Србији која је у недељу 3. децембра организовала бесплатне превентивне прегледе.

У протеклом периоду рађени су прегледи штитасте жлезде, кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви, ултразвук дојке, мамографија, ПСА тест, као и мерења крвног притиска, телесне масе и израчунавање индекса ухрањености.