Одржани бесплатни превентивни прегледи

Поводом Светског дана срца у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу одржани су бесплатни превентивни прегледи, на које се одазвало 70 суграђана. Заинтересовани за проверу свог здравља имали су прилику да преконтролишу крвни притисак, измере ниво шећера у крви, обаве ЕКГ и физикални преглед.

Како је нагласила прим. др Снежана Ковачевић, интерниста–кардиолог, осим обележавања Светског дана срца, на овај начин лекари у шабачкој болници желели су и да скрену пажњу на важност превентивних прегледа, односно контроле фактора ризика који доводе до обољевања од кардиоваскуларних болести.

– Кардиоваскуларне болести су водећи „убица“ у свету. Годишње више од 20 милиона људи у свету умре од ове болести. Ништа боља ситуација није ни у Србији. Према подацима Завода за статистику, прошле године 48 одсто смртних случајева догодило се као последица акутног коронарног синдрома. Радује ме данашњи одзив на превентивне прегледе. То тумачим да су грађани схватили колика је предност у превенцији у односу на лечење обољења – рекла је прим. др Снежана Ковачевић.

У протеклих годину дана у Шапцу је 275 особа доживело акутни срчани удар, а 29 пацијената је преминуло од последица. На склоност ка бројним срчаним обољењима, која је генетски предодређена, није могуће утицати. Ипак, начин живота у значајној мери може допринети слабљењу срчане функције. Пушење, физичка неактивност, неумереност у јелу и пићу, међу главним су факторима ризика за настанак кардиоваскуларне болести. Променом начина живота, могло би се за чак 50 одсто смањити могућност настанка болести.

За здравље срца оставите цигарете, будите мудри у избору хране и пића, замените слаткише свежим воћем, а слатке напитке водом. Прошетајте до посла или продавнице, користите степенице уместо лифта … Ово су само неки од предлога шта свако од нас може да учини за своје здравље. Исто тако важно је и рано откривање повишеног крвног притиска и дијабетеса, што може значајно да допринесе заустављању развоја кардиоваскуларне болести.