Први велики корак ка Пејсмејкер центру

Пејсмејкер амбуланта у Служби за интерну медицину данас је примила прве пацијенте. Отварање специјализоване амбуланте представља квалитативни скок у пружању услуга и на велика врата уводи прве интервентне кардиолошке процедуре које се изводе у нашој установи. Пацијенти из Мачванског округа са било којим типом антибрадикардног пејсмекера који је уграђен код нас у земљи, контролне прегледе обављаће у новој амбуланти, уместо одласка у неку од институција терцијерног нивоа.

За потребе праћења здравственог стања пацијената са успореним радом срца којима је неопходна трајна електростимулација, у специјалистичкој амбуланти број 5 инсталирана је најсавременија мониторинг опрема којом руководи посебно едукован кадар. Тим Пејсмејкер амбуланте предводи др Јелена Перановић, интерниста на ужој специјализацији из кардиологије, која је завршила обуку за имплантацију трајног антибрадикардног пејсмекера у КЦС у Београду. У посао су укључене специјализант интерне медицине др Драганa Стојковић и дипл. виша медицинска сестра Гордана Ранђић. Амбуланта ће радити са поменутим пацијентима једном недељно уз претходно заказивање.

Премијерном раду амбуланте присуствовали су и софтвер инжењери из кућа призвођача опреме и представници менаџмента установе.

Актуелна епидемиолошка ситуација одложила је реализацију пројекта Пејсмејкер центра за који се надамо да ће ускоро заживети у потпуности у ОБ Шабац. За рад будућег центра интервентне кардиологије обезбеђени су сви предуслови просторно – техничкии и кадровски. Тим из Пејсмејкер амбуланте употпуњен је са још две хируршке сестре и једним рентген техничаром, који су, такође, прошли специјализовану обуку.