Сарадња Удружења “МС Шабац” и Опште болнице

Пацијенти оболели од мултипле склерозе, за пријем код специјалисте од данас неће више морати да чекају у реду на шалтерима у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић”. На иницијативу Удружења особа оболелих од мултипле склерозе “МС Шабац”, наша здравствена установа члановима удружења омогућила је да имају третман као сви остали пацијенти са правом првенства. На сваком шалтеру на видном месту истакнуте су налепнице са логом Удружења, а показивањем чланске картице, они ће моћи преко реда да остваре своја права из здравствене заштите.

Како је подсетила прим. др Снежана Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор, за пацијенте чије здравствено стање не захтева хитан пријем, односно за оне који долазе на редовне контроле код лекара специјалисте, годинама уназад важи правило да предност на шалтерима имају труднице, мајке са малом децом и инвалиди. Имајући у виду здравствене проблеме са којима се суочавају оболели од мултипле склерозе, шабачка болница је без двоумљења прихватила иницијативу удружења МС Шабац да се њиховим члановима омогући директан приступ шалтерима, као што је то случај са другим приоритетним пацијентима.

– На Међународни дан особа са инвалидитетом, ово је један симболичан начин да као установа подржимо такве пацијенте. Подсећамо да је Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу постала један од 14 регионалних центара на подручју Србије за поделу иновативне терапије за мултиплу склерозу. Ово значи да пацијенти са подручја Мачванског округа не морају сваког месеца да путују у Београд по свој лек, него ће моћи да га преузму у шабачкој болници. Тренутно 62 пацијента примају ову терапију. Користимо прилику и да апелујемо на наше суграђане да без обзира да ли у јавним установама постоји истакнуто обележје за приоритетни пролаз, да покажу емпатију према угроженима. Труднице, мајке и старатељи са децом, инвалиди … о свима њима као друштво морамо да бринемо – истакла је прим. др Снежана Ковачевић.

Маријана Мандић, председница Удружења особа оболелих од мултипле склерозе “МС Шабац”, захвалила се шабачкој болници што је прихваћена иницијатива овог удружења.

– Много нам значи да више не морамо да стојимо у редовима и чекамо на шалтерима. Већина нас је на имуномодуларној терапији, због чега не смемо да будемо изложени вирусима. Сада више нећемо морати да се задржавамо у редовима где има пацијената заражених вирусима и уз чланску карту ћемо одмах завршавати шта нам треба – рекла је Маријана Мандић.