У јануару близу 5.000 прегледа у Ургентном пријему

У првом месецу 2024. године, лекари и медицинске сестре и техничари у шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ имали су пуне руке посла. У Ургентном пријему прегледано је укупно 4.929 пацијената, од којих је 2.856 збринуто у интернистичком, а 2.073 у хируршком пријему. Како је истакла виша медицинска сестра Данијела Ђурашковић, главна сестра установе, интерно и неурологија су две службе у којој је у јануару било највише пацијената чије је здравствено стање захтевало болничко лечење.

– У јануару је на интерном одељењу било скоро 30 пацијената који су претрпели инфаркт миокарда, а у великом броју долазили су и пацијенти са повишеним крвним притиском. Реч је углавном о старијим особама које су добиле одговарајућу терапију, а потом упућене код својих изабраних лекара на продужетак, односно промену терапије. У Служби неурологије највећи број пацијената хоспитализован је због можданих удара – наводи Данијела Ђурашковић.

вмс Данијела Ђурашковић, главна сестра Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац

Међу пацијентима у јануару био је значајан број са емболијом, ендокринолошких и гастроентеролошких пацијената, као и оболелих од ангине пекторис. У Служби пнеумофтизиологије највећи број хоспитализованих био је због пнеумоније, а Шапчани су се лекарима јављали и због погоршања хроничне опструктивне болести плућа.

– У Служби интерне медицине у јануару је прегледан 1.191 пацијент, у Служби неурологије 1.137, док је у Служби пнеумофтизиологије 528 пацијената потражило медицинску помоћ. У хируршком пријему збрињавани су повређени у тучама, саобраћајним несрећама, пацијенти који су се жалили на болове у стомаку различитог узрока, као и повређени приликом падова којих је највише било првих дана јануара због леда и поледице – каже главна сестра и додаје да је за месец дана посредством Ургентног пријема обављено 33 транспорта пацијената у друге установе на даље лечење.