У шабачкој болници до сада уграђена 22 пејсмејкера

За скоро годину дана, у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу уграђена су 22 пејсмејкера. Ову хируршку процедуру обавља др Јелена Перановић, интерниста кардиолог, а под будним оком проф. др Синише Павловића из Пејсмејкер центра Универзитетског клиничког центра Србије, иначе професора интерне медицине на Медицинском факултету у Београду. За консултантске услуге и стручну помоћ која је била од непроцењивог значаја, проф. др Синиши Павловићу директор наше установе др Слободан Поповић уручио је захвалницу.

Професор др Синиша Павловић, презадовољан је напретком који је постигла др Јелена Перановић у протеклих годину дана. Још више га радује чињеница да се у ово упустила жена. За чувеног професора, најважнији аспект приче око уградње пејсмејкера је одлучност и базична мануелна вештина. Када се то поседује, лако је онда уложити време да се надогради знање и да се дође до нивоа за решавање компликација. А др Јелена Перановић је ово постигла.

– Све више ми се чини да сам вишак у операционој сали. Успели смо да постигнемо да у неким случајевима будем буквално супервизор. У овом послу искуство чини да се човек осећа сигурније. С друге стране, сваки пацијент је прича за себе и никада не можете искључити могућност да ће доћи до одређених компликација. Лекар који је спреман да уђе у све то код нас изазива поштовање, посебно када је реч о жени. У време када сам ја почињао, није била ниједна жена у бившој Југославији која је уграђивала пејсмејкере – наглашава проф. др Павловић.

Посао лекара специјалисте захтева велику посвећеност и одрицања. Према речима проф. др Павловића, врло је мало професија у којима морате стално да учите и да се усавршавате. Чини се да је женама теже због породице. Ипак, како др Јелена Перановић, супруга и мајка дечака од 12 година истиче, она је имала велику подршку свог супруга и родитеља и трудила се колико год је то било могуће, да сваки слободан тренутак проведе са дететом.

– Када сам започела специјализацију, син је имао две и по године. Одрастао је уз маму која одлази у Београд и која се враћа. Никада ми није била опција да у Београду станујем док сам на специјализацији. Било је исцрпљујуће. Предавања се заврше у пет поподне, ја сам кући у пола седам, а отишла сам од куће у петнаест до шест ујутро. Притом, ја са својим дететом још увек учим за његову школу, сада је већ шести разред. Недостајемо ми деци и то је неминовно, али је веома важна подршка читаве породице, а ја сам је имала и зато је све било лакше – каже др Јелена Перановић.

Први пејсмејкер у шабачкој болници уграђен је 18. маја 2022. године. Када се присети свог првог уласка у операциону салу, не може да упореди осећања која имала тада и сада, 22 интервенције касније. Није иста свака интервенција, али је сада много сигурнија него на почетку и самоувереније приступа сваком пацијенту. На стручну помоћ проф. др Синише Павловића и даље може да рачуна, као и на подршку менаџмента наше установе, а у перспективи од Јелене се очекује, не само да се осамостали, већ и да она буде та која ће обучавати друге.