У току обука кадра за будућу ангио салу

Доктора Немању Рувидића дели мање од две године до завршетка специјализације из интерне медицине. Овај млади лекар Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац прошао је почетну обуку и из области интервентне кардиологије. С обзиром на то да се у нашој установи озбиљно размишља о отварању ангио сале, први корак ка томе је образовање кадра. Имајући у виду шта би то донело пацијентима, за др Рувидића није било дилеме када му је од стране менаџмента понуђено да иде на обуку у Клиничко–болнички центар “Бежанијска коса” у Београду.

– За пацијента који има инфаркт миокарда, брза и правовремена реакција је најважнија. Када се реагује у оквиру “златног сата”, штетне последице по срце су значајно мање. Сада се такви пацијенти упућују у Београд или Ваљево, и колико год организација таквог транспорта и медицинске екипе били брзи, ипак се за све то време промене на срцу пацијента увелико дешавају. Ангио сала у Шапцу значиће да ће овакви пацијенти помоћ добијати много брже и то у месту становања – објашњава др Немања Рувидић.

За шабачку болницу едукација младих лекара је приоритет, будући да је у току смена генерација, па тако наша установа увелико ради на подмлађивању кадра у скоро свим специјалистичким гранама. Ови млади људи за коју годину биће носиоци посла и сада је право време да се полако почну профилисати у областима у којима су показали најбоље резултате. У том смислу отварање ангио сале превасходно изискује врхунски едуковане здравствене раднике, како специјалисте, тако и медицинске сестре и техничаре.

– Наша коронарна јединица уз ангио салу аутоматски се подиже на виши ниво, јер ће тада збрињавати пацијенте који су непосредно прошли кроз једну интервентну процедуру. Већ имамо пејсмејкер амбуланту, а недавно је др Јелена Перановић, кардиолог, уградила први пејсмејкер у нашој болници, што је од изузетне важности за пацијенте, и њен пример говори да је прво улагано у кадар, она је завршила обуку, а потом су се стекли додатни услови да се та процедура и реализује код нас. Усвајање нових вештина захтева време и поступност – истиче др Рувидић.

У Служби интерне медицине тренутно је на специјализацији деветоро младих лекара. Док је чекао своју специјализацију, др Немања Рувидић у шабачком Дому здравља “Др Драга Љочић”, радио је од 2010. до 2018. године, а убрзо по преласку у болницу, где је нешто мање од годину дана радио у Служби ургентног пријема, понуђена му је специјализације интерне медицине. Ова област учинила му се као логичан наставак опште медицине, па је како истиче, понуду оберучке прихватио.

– Посебно ми се свидело што у мојој служби врло рано крене усмеравање ка ужим специјализацијама, и то још у првој години. Неко покаже таленат за, примера ради, кардиологију, неко за гастроентерологију или пулмологију … Пошто је акценат на области којом ћемо се у будућности бавити, свако од нас у своје слободно време може додатно проучавати своју будућу ужу специјализацију. Ово уједно ствара и здраву атмосферу у колективу, јер нема више тензије и такмичења међу нама ко ће коју субспецијализацију одабрати када болница распише конкурс. И на крају, на овај начин спремније ћемо наследити своје старије колеге – закључује др Рувидић.

 

ПОДРШКА БОЛНИЦЕ МЛАДИМ ЛЕКАРИМА

Због пандемије Ковида, обука за рад у ангио сали у КБЦ “Бежанијска коса” тренутно је у фази мировања. Осим др Немање Рувидића, рачуна се на још неколико младих специјализаната интерне медицине да ће бити у овом тиму.

– Припадам генерацији која је дуго чекала специјализацију. Ова група младих лекара има прилику да начини искорак јер након завршеног Медицинског факултета у веома кратком року могу да изаберу специјализацију. Подршка руководства установе је веома важна, а наша болница у последњих неколико година дала је велики број специјализација, што раније није било случај – истиче др Немања Рувидић.