Вакцина – моћно оружје у борби против пандемије

Поводом почетка кампање имунизације запослених у здравственом систему на секундарном нивоу, у Шапцу је у радној посети био државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек.

„Данас, у општим болницама широм Републике Србије, отварамо 40 нових пунктова за вакцинацију. Дошао сам у Шабац да видим како ствари функционишу на терену, јер је у наредном периоду планиран велики број посета градовима како би разговарали са што већим бројем наших суграђана и како би ова имунизација била што успешнија.

Са сутрашњим планираним повећањем броја пунктова са 15 у Рашком округу и Београду, доћићемо до 165 пунктова за вакцинацију. Упоредо се наставља имунизација у геронтолошким центрима. Након тога, желимо да вакцинишемо групу старију од 75 година, којих је укупно око 500.000. Очекујемо да ће се око 75 одсто ове групације одазвати на вакцину, што би било око 300.000. Након њих иде група млађа од 65 година, али са комобирдитетимa. Са свима њима би смо завршили прву фазу имунизације, којом би било обухваћено 720.000 грађана.

У другој фази су планирани државни службеници, запослени у локалним самоуправама, просветари, војска и полиција, укупно око 740.000 људи. И у трећој нам остаје још око милион и седамстотина хиљада, како би дошли до колективног имунитета, јер без њега нема победе над Kовидом 19, истакао је Мирсад Ђерлек у Шапцу и напоменуо да је здравствени систем у Србији толико добро организован да он не сумња у успех.

Колико смо јаки показали смо у претходних девет месеци, а посебно у трећем таласу где смо имали дневно од 7.500 – 8.000 оболелих, око 10.000 хоспитализованих. Све смо то издржали, сваког пацијента збринули“ истакао је др Ђерлек.

Вакцинисање наших здравствених радника организовано је у ДЗ Шабац у просторијама Службе поливалентне патронаже са Центром за превенцију. Од 750 здравствених радника ОБ Шабац, предност у првом турнусу имали су запослени из цревене зоне, пријемно тријажних и других пунктова прве борбене линије против Ковид 19 болести. По утврђеном распореду и уз придржавање епидемиолошких мера, у првој групи њих 151 примило је прву дозу вакцине произвођача Фајзер-Бионтек.

Др Слободан Поповић, директор наше установе тим поводом рекао је: „То је за нас изузетно значајно јер смо ми од 9. јула ковид болница, имали смо око 1500 хоспитализованих. Од марта до сад било је око 170 здравствених радника инфицираних ковидом. Вакцина је моћно оружје да се заштитимо које нас после друге дозе води до потпуног имунитета. Захваљујем се држави, Министарству, институту ,,Др Милан Јовановић Батут”, и свима који учествују у борби против ове пандемије”.

„Велико ми је задовољство што Министарство здравља на овај начин мисли о свим својим суграђанима“- изјавио је данас градоначелник Шапца др Александар Пајић, и додао: „После Геронтолошког центра настављамо вакцинацију данас са здравственим раницима. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду имати прилику да и остали суграђани приме ову вакцину и да се напокон изборимо са овим проблемом“.