Вакцинација у Шапцу: 30 одсто наших суграђана примило обе дозе

Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу, у Мачванском округу до 18. маја укупно је апликовано 152.590 доза, од чега је 28 одсто вакцинисано са обе дозе. Истовремено, близу 30 одсто Шапчана старијих од 18 година је ревакцинисано.

Осим главног пункта за масовну имунизацију у средњој Економској школи „Стана Милановић“, вакцинација се обавља и на терену, односно у сеоским месним заједницама. Ова акција наишла је на велики одзив становника који живе на селу, јер је многима од њих било далеко да долазе у град како би се вакцинисали.

Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу апелује на наше суграђане да се одазову позивима на вакцинацију јер тиме штите и своје, али и здравље својих ближњих. Подсећамо да се сви могу вакцинисати, а ово је посебно важно за хроничне болеснике који су у највећој опасности од компликација изазваних вирусом SARS–CoV–2. Уколико и дође до заражавања, вакцином се спречава развој средње и средње тешке клиничке слике. Саветујемо и да, без обзира да ли је неко прележао Ковид 19, потребно је да се вакцинише.

Вакцинација је бесплатна, а Шапчанима су на располагању четиру цепива:  кинески Синофарм, руски Спутњик Ве, амерички Фајзер и британско–шведска вакцина Астра Зенека.