“Вратимо загрљај”

Да су вакцине једино решење за излазак из епидемиолошке кризе, сагласни су сви који су укључени у борбу против Ковида 19. Како би се што пре створио колективни имунитет, а живот вратио у време пре пандемије, потребно је да се што већи број људи вакцинише, односно да прими обе дозе. У Србији би та цифра требало да буде најмање три и по милиона грађана.

Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу, у Мачванском округу до 21. априла укупно је апликовано 108.390 доза, од чега је 19 одсто вакцинисано са обе дозе. У Шапцу је преко 20 одсто популације изнад 18 година ревакцинисано.

С обзиром на то да у делу грађанства још увек постоје недоумице око вакцина, Влада Републике Србије покренула је нови сајт на којем могу да се пронађу све најважније информације о вакцинама против Ковида 19, као и о току вакцинације у нашој земљи. На адреси https://vakcinacija.gov.rs/ објављене су релевантне информације о свим вакцинама које су доступне у Србији, као и о начину како функционишу.

А и кампању борбе против ове опасне болести, укључио се и град Шабац. На више локација у граду, постављени су билборди на којима су уз позив на вакцинацију, и поруке да ћемо се само на тај начин вратити активностима које смо имали пре пандемије.

Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу подсећа да се сви могу вакцинисати, а посебно хронични болесници који су у највећој опасности од компликација изазваних вирусом SARS–CoV–2. Уколико и дође до заражавања, вакцином се спречава развој средње и средње тешке клиничке слике. Саветујемо и да, без обзира да ли је неко прележао Ковид 19, потребно је да се вакцинише.