Вредна донација за ОБ Шабац

Захваљујући заједничком пројекту невладине, непрофитне организације Фонд Б92 и Амбасаде СР Немачке у Београду, добијен је један савремени мобилни рендген апарат. Донација у вредности 7,5 милиона динара је реализована средствима Немачке амбасаде у оквиру акције Фонд-а Б92 за помоћ ковид болницама у Србији. Набавка је спроведена у складу са Законом о донацијама и хуманитарној помоћи, а коришћење новог апарата допринеће унапређењу услова лечења у нашој установи. Првенствено је намењен за потребе пацијената чији је транспорт отежан или би њихово превожење до Службе радиолошке дијагностике могло да проузрокује погоршање здравственог стања. То су углавном, непокретни или тешко покретни пацијенти који се лече у интензивној и полуинтензивној нези, ортопедији, хирургији и другим одељењима у Хируршком блоку. Током трајања епидемије предност коришћења новог апарата имаће ковид пацијенти.

Модел ‘ТОПАЗ -32 Д’, јужнокорејског произвођача ‘ДР ГЕМ’ припада најновојој дигиталној генерацији покретних медицинских рендген апарата. Интегрисани наменски софтвер ради на ‘Виндовс’ оперативном систему, а рад се контролише преко екрана осетљивог на додир. Испоручује снимке у високој резолуцији у стандардном формату за медицинске слике уз све пратеће информације. Током рада повезан је на Националну платформу РИС (радиолошки информациони систем), а омогућена је синхронизација на друге уређаје. Кретање апарата је потпомогнуто електромоторним погоном, а за све опције управљања и руковања командама потребан је један техничар.

Апарат ће бити у пуној примени после завршене обуке техничког особља које ће користити нову опрему, а коју спроводи ‘Алфа имиџинг’, дистрибутер и сервисер медицинске опреме из Београда.

Приликом данашње примопредаје донације, в.д. директора ОБ Шабац  др Слободан Поповић захвалио се Немачкој амбасади и председнику УО Фонда Б92 Верану Матићу, као и другим партнерима који су подржали акцију и помогли реализацију ове набавке.