За здравље срца превенција је кључна

Статистички подаци из Популационог регистра за акутни коронарни синдром, показују да је у Србији током 2021. године од болести срца и крвних судова умрло 56.610 особа. Са учешћем од 41 одсто у свим узроцима смрти, ова обољења су уједно и водећи узроци смртности у нашој земљи.

У протеклих годину дана у Шапцу је 361 пацијент доживео акутни инфаркт миокарда, док је на примарни PCI упућено њих 255. Нажалост, од септембра прошле године 14 пацијената је преминуло од последица акутног срчаног удара.

Како је истакла кардиолог прим. др Снежана Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, исхемијска болест срца и цереброваскуларне болести водећи су узроци смртности.

– Када говоримо о кардиоваскуларним болестима, највећи број људи умире од последица неконтролисане хипертензије. Они чине 19 одсто од укупног броја смртних исхода. Најтежи облик исхемијске болести срца је акутни коронарни синдром који обухвата нестабилну ангину пекторис, инфаркт миокарда и изненадну срчану смрт. У току 2021. године у Србији је управо акутни коронарни синдром чинио чак 50,9 одсто свих смртних исхода од исхемијске болести срца – наглашава прим. др Снежана Ковачевић.

На склоност ка бројним срчаним обољењима, која је генетски предодређена, не можемо утицати. А то може довести до настанка болести срца и крвних судова. Ипак, у значајној мери начин живота умногоме може допринети слабљењу срчане функције. Пушење, физичка неактивност, неумереност у јелу и пићу, међу главним су факторима ризика за настанак кардиоваскуларне болести.

– Превенција је кључна. Не треба потцењивати значај правилне и умерене исхране. Пушење је штетно и то би требало стално истицати. Важно је имати и умерену физичку активност, шетати, контролисати телесну масу … Оваквом променом начина живота, могло би се за чак 50 одсто смањити могућност настанка болести – каже прим. др Ковачевић.

Рано откривање повишеног крвног притиска и дијабетеса може значајно да допринесе заустављању развоја кардиоваскуларне болести. Како прим. др Снежана Ковачевић наглашава, у области лечења акутног коронарног синдрома српско здравство може да парира светским трендовима.

–  Отежавајућу околност у правовременом збрињавању таквих стања често несвесно причине и сами пацијенти који игноришу тегобе. Ми у лечењу таквих стања јесмо у светском врху, али дешава се да се пацијенти често касно јаве. Упркос напорима лекара, неки од њих не преживе – упозорава прим. др Ковачевић.

Поводом Светског дана срца, који се сваке године обележава 29. септембра, Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац у сарадњи са Заводом за јавно здравље организовала је акцију провере крвног притиска и мерење нивоа шећера у крви.

У холу испред кардиолошких амбуланти на првом спрату интернистичког блока, наши кардиолози били су на располагању за здравствене савете. Свим грађанима који су се одазвали акцији, дељени су едукативни флајери о превенцији кардиоваскуларних обољења, а као симбол здравља, сваки пацијент добио је зелену јабуку.