ЖИВОТ ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ COVID-19

После примљене друге дозе вакцине и по истеку бар две недеље од ревакцинације, особа се сматра потпуно вакцинисаном. Што је више људи вакцинисано, то ће живот пре почети да личи на онај који смо водили пре избијања пандемије. Нажалост, ствари се вероватно неће вратити у нормалу још један временски период ( нико са сигурношћу не може да каже колико дуго), па ће наши пре-пандемијски обичаји морати још мало да сачекају. Ипак, неких ограничења неће бити, а нека ће бити слабија.

-Да ли могу да се виђам са породицом и пријатељима?

ДА. Препорука за окупљања зависе од тога да ли су и други људи потпуно имунизовани.
Комплетно вакцинисане особе се могу виђати у затвореном простору без ношења маски и строге дистанце.
На основу досадашњих искустава из света, издвајамо став Америчког Центра за контролу болести по ком је могуће виђање са невакцинисаним особама из других домаћинстава, уколико нико од њих није у повећаном ризику од компликација изазваних вирусом. Додатан опрез је неопходан у контакту са невакцинсаним особама старије животне доби.

-Да ли је могуће организовати већа окупљања и прославе?

НЕ, још увек је на снази забрана великих и средње великих окупљања, чак и у случају да су сви присутни вакцинисани ( тренутно је то мало вероватно ).

-Да ли су дозвољени загрљаји и физички контакт?

Прва истраживања показују да је ризик од трансмисије вируса између две вакцинисане особе скоро нула, па би контакт требао бити сигуран.

-Да ли морам да носим маску након ревакцинације?

ДА. Ношење маске на јавним местима је и даље неопходно, баш као и дистанца.

-Да ли могу да путујем након пуне имунизације?

Још увек је препорука да се не путује без потребе. Правила за улазак у друге земље се разликују и мењају и можда ће свакако бити неопходна изолација или негативан PCR тест. Ношење маске је још увек неопходно на свим аеродромима.

-Да ли морам у самоизолацију у случају контакта са вирусом?

НЕ. За потпуно вакцинисане особе није неопходна самоизолација уколико се не појаве симптоми Covid-19.