11. МАРТ-СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља света. Од 2006. обележава се сваког другог четвртка у марту.

Слоган овогодишње кампање:

„ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА СВИМА И СВУДА– КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ЈЕ МОГУЋ”

има за циљ да се повећа свест о значају оснаживања пацијената и њиховом активном укључивању у процес лечења, са крајњим циљем побољшања квалитета живота.

Иако је важно постојање ефикасних мера за спречавање настанка и даљег напредовања болести бубрега, подједнако је битна подршка друштвене заједнице како пацијентима са болестима бубрега (укључујући оне који зависе од дијализе и трансплантације) тако и  њиховим неговатељима, лекарима и пријатељима, посебно током пандемије COVID-19.

Поводом светског дана бубрега, разговарали смо сад др Оливером Тановић, специјалистом интерне медицине из службе за нефрологију са дијализом ОБ Шабац. Поделила је своје знање и искуство и дала основне смернице за пацијенте и општу популацију.

Статистика каже да се бубрежна обољења јављају у односу 1:10, тј. свака десета особа има неку болест бубрега. Обзиром да је то изузетно висок проценат, неопходне су редовне превентивне контроле. Додатна отежавајућа околност је и чињеница да је сам почетак болести без симптома, болова и других фактора који би указивали на проблем. Сами прегледи, превентивни и контролни, су потпуно безболни. Неопходно је само урадити анализу крви, урина, као и ултразвучни преглед.

У највећем ризику су пацијенти који болују од дијабетеса, чак 30% дијабетичара ће развити болест бубрега. Хипертензија, тј повишен крвни притисак доводи до ризика од 25%. За ове групе пацијената је препоручљиво да редовно контролишу стање.

Калкулоза, проблем са простатом, прекомерна употреба НСАИЛ лекова попут ибруфена, диклофенака или напроксена, као и лоше животне навике могу да доведу до бубрежне инсуфицијенције. Пушење, гојазност, дијете са повећаним уносом протеина су такође фактори ризика.

Код пацијената са новооткривеном хроничном бубрежном инсуфицијенцијом у II стадијуму болести, време до терминалне фазе болести, која захтева дијализу, износи 20 година, уколико им је систолни притисак 120-130 mmHg. То је више него добра вест за новооболеле, који контролом крвног притиска и променама начина живота, значајно одлажу терминалну фазу болести.

Посебна пажња се посвећује квалитету живота пацијената на дијализи. Лекари, медицинске сестре, породица, пријатељи и пацијент активно учествују у контроли болести. Хронична болест бубрега је прогресивна болест и неопходна је сарадљивост и мотивисаност пацијента.  Дијета са смањеним уносом протеина, контролисан унос течности и умерена активност су основе за квалитетан живот.

Тренутно је у Општој болници Шабац на хемодијализи 111 пацијената и на перитонеалној дијализи 17.

Пацијети са ХББ ( хронична болест бубрега) су склони инфекцијама. То је још битније напоменути данас, током пандемије COVID-19. Неопходно је истаћи и чињеницу да 35% COVID-19 позитивних пацијента са тешком клиничком сликом, без историје бубрежних обољења има акутно отказивање бубрега.

Трансплатација бубрега је крајње решење које спашава живот.

Будите одговорни, постаните донор.

Још једном велико ХВАЛА фирми „Ђолекс д.о.о“ која је донирала изузетно вредну опрему одељењу нефрологије са дијализом ОБ Шабац. Овај хуман гест ће олакшати живот пацијентима и рад пожртвованих лекара и медицинског особља.

Хвала др Оливера Тановић на издвојеном драгоценом времену.