24. МАРТ-СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

Сваке године 24. марта се обележава Светски дан борбе против туберкулозе, као подсетник на исти датум 1882. када је др Роберт Кох објавио своје откриће Mycobacterium tuberculosis, бактерије која изазива туберкулозу. Ово откриће је отворило пут дијагностиковању и проналажењу лека против туберкулозе.
Тема овогодишњег Светског дана борбе против туберкулозе је “Сат откуцава”, изабрана са жељом да се јавности укаже на чињеницу да нам време измиче када је реч о напорима који се улажу у контролу, превенцију и лечење туберкулозе. Ово је посебно уочљиво данас, када због пандемије COVID-19, туберкулоза као обољење пада у други план.
Тубекрулоза се можда чини као застарела болест која се релативно успешно лечи, али је проблем у томе што може годинама да буде прикривена и недијагностикована. Иако је углавном везана за земље трећег света, редовно се јавља и у високоразвијеним земљама и у Србији.
Тестирање је једноставно и понекад је потребно да се уради због путовања или визе. Свакако је боље имати негативан налаз на папиру, него позитиван на плућима.
Најбоље је спречити болест – а то се, у случају туберкулозе, постиже пре свега побољшањем услова живота, али и вакцинацијом. У земљама где је појава туберкулозе уобичајена препоручује се примена једне дозе код здравих беба што је пре могуће након рођења. Даје се једна доза на рођењу, нема потребе за ревакцинацијом.
Вакцина је добила име по Калмету (Calmette) и Герину (Guerin), који су је почетком 20. века прво дуго година тестирали, па на крају пустили у употребу вакцину са живим, али ослабљеним изазивачем туберкулозе. Отуд и скраћеница БЦГ (Bacille Calmette-Guerin) вакцине која је постала прихваћена у целом свету.
Мачвански округ по броју оболелих од туберкулозе је и даље водећи у Србији, али током 2020. године није било смртног исхода. На основу броја пријављених заразних болести у 2020.години туберкулоза је на 5 месту по учесталости обољевања у укупном обољевању на Мачванском округу.
Када сумњамо на туберкулозу:
– кашаљ траје дуже од четири недеље
– слабост и умор
– ноћно знојење
– слаб апетит, губитак телесне тежине
– благо повишена температура
– искашљавање крви
– Туберкулоза се успешно лечи. Лечење траје 6-8 месеци и лекови за туберкулозу су бесплатни.
– Излечени болесник наставља да живи уобичајеним животом.
Чини се да је поправљање економске моћи становника и услова живота прави начин да се туберкулози стане на пут, а непроцењив значај има и здравствено просвећивање. Ипак, општи пораст обољевања намеће потребу за максималном будношћу и предузимање свих расположивих мера за спречавање ширења ове опасне и, нажалост, актуелне болести.