САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ

Карцином дојке најчешћи је злоћудни тумор код жена, а чини чак 10% свих тумора. Не може се тачно предвидети код којих ће се жена овај тумор развити, стога је изузетно важно усавршити методе превенције, односно раног откривања карцинома. Одређени чиниоци попут старије животне доби, позитивне обитељске анамнезе и лоших животних навика са собом носе повећан ризик од настанка рака дојке. Но, тзв. скрининг тестирања би требало да раде све жене, а не само припаднице ризичних група. Самопреглед дојки једна је од таквих метода, а у наставку текста сазнајте све о томе.
С редовним самопрегледом дојки пожељно је започети већ у раним двадесетим годинама живота како бисте се упознали с анатомијом својих груди и на време препознали евентуалну појаву необичних промена. Самопреглед је потребно изводити једном месечно, по могућности 7 дана од почетка менструације или увек истога дана у месецу за жене које немају менструацију и дојиље.

Самопреглед се састоји од два дела – посматрања изгледа и опипавања ткива дојки, па га је најлакше изводити у склопу вечерње рутине за време туширања у следећа три корака:

1. ИСПРЕД ОГЛЕДАЛА
Скините горњи део одеће, ослоните руке на бокове и стисните их према доље како би стиснули прсне мишиће који се налазе иза дојки. Промотрите своје груди у огледалу. Потражите било какву промену ткива и коже дојке и брадавице попут црвенила или друге промене боје, красти и раница, избочина, увлачења коже и брадавица, отеклина и сл.
Подигните потом руке изнад главе те поновно посматрајте дојке са свих страна тражећи било какве видљиве промене. Овај положај може открити масе скривене иза брадавица.

2. ИСПОД ТУША
Други корак започните туширањем и сапунањем целога тела. Мокрим прстима прелазите малим кружним покретима преко дојке крећући се кружно, тако да детаљно прођете ткиво самих дојки. Обавезно пређите и простор између и изнад дојки те пазушну јаму. Користите десну руку за преглед леве дојке и леву руку за преглед десне дојке.
Проверите постоји ли тврди чвор или задебљање. Пажљиво проверите има ли икаквих промена у односу на ранији самопреглед.

3. У ЛЕЖЕЋЕМ ПОЛОЖАЈУ
Трећи корак изводите у лежећем положају на кревету. Како бисте што боље открили ткиво дојке, ставите јастук или сложени пешкир под раме и руку изнад главе. Испруженим прстима супротне руке притискајте дојку нежно у малим кружним покретима крећући се кружно по целој дојци. Користите најпре врло нежни притисак да процените осећате ли шта другачије на кожи, потом средњи и на крају јачи притисак да опипате и дубље ткиво. Поновите ове кораке на другој дојци након што јастук преместите под супротно раме и подигнете руку изнад главе.
Завршите преглед опипавањем подручја испод пазуха. Рука која мирује треба бити потпуно опуштена како би се мишићи око пазуха опустили. То можете постићи на начин да док седите положите опуштену руку на мало удаљени стол или други намештаја те супротном руком дубоко опипате цели пазух тражећи повећане лимфне чворове или квржице.

ДОДАТНИ САВЈЕТИ
Приликом опипавања, најбоље је користити три или четири прста. Други корак није неопходно радити искључиво испод туша, можете и тако да нанесете лосион на груди. Битно је да прстима клизите преко дојки те да се налазити усправном положају. Жене с већим грудима би требало посебно детаљно прегледати дојке у лежећем положају (трећи корак) и фокусирати се на све три јачине притиска.
У случају да сте уочили неку промену, јавите се лекару како бисте проверили о чему се тачно ради. Лекар ће вас прегледати и, уколико је то потребно, урадити додатне дијагностичке методе попут лабораторијских претрага, ултразвука, мамографије, аспирације или биопсије.

 

Неколико корисних линкова:

https://video.search.yahoo.com/search/video;_ylt=A0geK.WmTVNg6DYAQg5XNyoA;_ylu=Y29sbwNiZjEEcG9zAzEEdnRpZANBMDU5OV8xBHNlYwNwaXZz?p=breast+self+exam+instructions&fr2=piv-web&fr=crmas#action=view&id=62&vid=16f9fb5915b0eb3320c5c6841221c102

 

преко којих можете на практичним примерима видети технике самопрегледа дојки.

19. 03.2021.