Августовска акција превентивних прегледа становништва

Грађани широм земље, током 2 дана претходног викенда, имали су прилику да обаве бесплатне превентивне прегледе у оквиру наставка акције која која се спроводи под покровитељством Министарствa здравља. Ово је прва после дуже паузе, а 18. по реду акција у протекле скоро 4 године од када је почео циклус превентивних прегледа, чији је основни циљ рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У Општој болници Шабац, у суботу и недељу у времену трајања акције од 8-14 сати, 281 суграђанин је искористио прилику да обави укупно 576 прегледа. Специјалистички прегледи су се одвијали на више пунктова у просторијама: Сл. неурологије, Сл. пнеумофтизиологије, Сл. за радиолошку и ултразвучну дијагностике, Сл. за интерну медицину,  Кожновенеричног диспанзера, Сл. биохемијске лабораторије и Сл. офталмологије.

Првог дана, укупно је обављено 48 неуролошких и 50 пнеумофтизиолошких прегледа.

Ултразвучном  прегледу абдомена подвргло се 84, а сумњиве промене на кожи проверило је укупно 36 наших суграђана.

Укупно је извршено 36 лабораторијских анализа за утврђивање индекса атеросклерозе и липидног статуса.

Другог дана акције, интерес за исте лабораторијске анализе био је двоструко већи -72.

У недељу је обављено 115 општих интернистичких прегледа после којих је стање 2 пацијента  захтевало задржавање и додатну дијагностику, а после прегледа кардиолога су отпуштени кући.

У сврху провере оштрине вида и предњег сегмента ока обављено је укупно 135 офталмолошка прегледа.

У оквиру дводневне акције, у ДЗ Шабац превентивне прегледе урадило је 69 наших суграђана.

На територији  осталих општина Мачванског округа, у ДЗ Коцељева обављено је 52, у ДЗ Владимирци 70 прегледа, а у ДЗ Богатић  прилику за превентивне прегледе,  искористило је укупно 90 житеља те општине.