Дезинфекциони тунел – баријера за вирус

Савремени уређај намењен деконтаминацији и дезинфекцији особа и предмета, најновији је додатак у арсеналу средстава којим се боримо против ширења патогена који изазива актуелну епидемију. Тунел је постављен је у зони највеће фреквенције кретања испред улаза у Хируршки блок. После инсталирања и тестирања у функцији је од краја прошле недеље.

Првенствено је намењен за дезинфекцију запослених у Општој болници и Дому здравља, у времену при доласку и одласку са посла за све три смене, у турнусима од по 90 минута. Изван тог периода ставља се у функцију по исказаној потреби. Такође, пацијенти уз асистенцију и придржавање прописних инструкција могу да користе благодети ове врсте дезинфекције.

Модел ‘Хигија’ краљевачког произвођача Трефоил инжењеринг доо, је полуаутоматски систем пројектован за безбедан, брз и ефикасан рад уз минималан утрошак електричне енергије и средства за дезинфекцију. Тунел је конструисан од солидног материјала отпорног на све временске услове. Под је обложен материјалом који спречава клизање, а унутрашњост и спољашност је осветљена. Контролни панели са тастерима за укључивање и искључивање распршивача налазе се на самом улазу и излазу, као и боце за дезинфекцију руку. Непосредно уз тунел прикључен је резервоар запремине 1000 литара за дезинфекциону течност на бази алкохола.

Предвиђено је да особа која улази у тунел, најпре дезинфикује руке а потом притиском на тастер укључује распршиваче и пролази кроз тунел нормалном брзином хода, чиме се обезбеђује оптимална покривеност микро капљицама са свих страна. За целу процедуру је потребно 5 секунди.