Директорка РФЗО посетила шабачку болницу

Општу болницу „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу посетила је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). Директору наше установе, др Слободану Поповићу, уручени су и кључеви новог комплетно опремљеног санитетског возила, чиме ће бити олакшан транспорт пацијената из целог Мачванског округа. Овај санитет је само део онога што држава последњих неколико година улаже у здравство у Шапцу. Како је најављено, у наредном периоду у шабачку болницу стижу и магнетна резонанца и ангио сала.

– Шабац ће добити најсавременији магнет за регионалну болницу, чија је вредност око 1,5 милиона евра. Између осталог на њему ће моћи да се ради и дијагностика дојке. Како шабачка болница већ има мамограф и ултразвук, пацијенткиње ће овде моћи да ураде комплетну дијагностику дојке. Након јутрошњег разговора са председником могу да кажем да је одобрена ангио сала за шабачку болницу, а таква не постоји у Мачванском округу. Доктори кардиолози ће већ сада почети да се едукују како би били спремни у исто време када и ангио сала. Са магнетом и ангио салом комплетно је завршен један дијагностички центар, тако да ће ова болница у смислу дијагностике бити један мали клинички центар – рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Др Слободан Поповић не крије задовољство најавама државе о улагањима у ову установу.

-РФЗО је увек био ту за нас 24 часа и у безброј тешких ситуација су нам помогли, како током ковид пандемије, тако и након ње. Санитет који смо добили је са комплетном опремом. Магнет који ћемо добити до краја године потпуно се уклапа у визију и план развоја шабачког здравства. Чекали смо га двадесетак година. Припремамо простор где ће он бити смештен. Радови треба да буду завршени најкасније до краја месеца. Престоји нам и обука радиолога и техничара. Ангио сала је такође нешто што је део нашег плана и што је изузетно потребно нашим суграђанима. Тренутно су нам на едукацији 43 млада специјализанта, очекујемо њихов повратак у установу током наредне три године – нагласио је др Слободан Поповић.

Председник Привременог органа града Шапца, др Александар Пајић навео је да је посета директорке РФЗО још један показатељ добре сарадње града и државе. Истакао је да су донација санитета, као и најављена модернизација Опште болнице дивне вести за све грађане Шапца.

– Држава је одлучила да радимо нову болницу. Док се то не реализује успостављамо бољу здравствену заштиту у постојећој установи. Значајно је за све грађане Шапца да ће имати доступнију и ефикаснију здравствену услугу у Општој болници и Дому здравља Шабац. Држава брине о свим својим грађанима на прави начин. Све што су одавно биле потребе грађана Шапца, држава сада, када имамо добар здравствени систем, омогућује граду – рекао је др Александар Пајић.