Велики број Шапчана на превентивним прегледима

Током викенда у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу организовани су превентивни прегледи на које се одазвало 316 суграђана, а на даљу дијагностику упућено је шесторо пацијената. Шабачка болница једна је од 170 здравствених установа у Србији у којима су организовани превентивни прегледи.

Грађани су у суботу и недељу могли да ураде кардиолошке прегледе, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Како је истакла др Славица Ђурић, помоћник директора за поликлиничко-дијагностички сектор, болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету.

– Важност оваквих акција је у томе да се благовремено открију кардиолошка обољења, како би лечење почело правовремено. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима – рекла је др Славица Ђурић и додала да је задовољна одзивом Шапчана.

Током октобра рађени су превентивни прегледи на рано откривање карцинома дојке, тумор маркер простате и прегледи штитасте жлезде.