Добар одзив на превентивне прегледе

На превентивне прегледе који су у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ организовани у недељу 12. новембра, одазвало се 54 грађана. Шапчани су имали прилику да ураде ниво шећера у крви, липидни статус, гликозилирани хемоглобин. Уз ово, могли су да измере телесну масу, да им наше медицинско особље израчуна степен ухрањености, као и да измере крвни притисак.

Како је нагласила др Весна Бајкић-Недић, овонедељни превентивни прегледи имају за циљ рано откривање фактора ризика и благовремено спречавање кардиоваскуларних поремећаја и болести.

– Прегледи су нам показали да се јављамо лекару тек када симптоми крену. Имали смо прве прегледе који су нам открили хипертензију или дијабетес мелитус. Апеловала бих зато на све грађане да су превентивни прегледи јако битни, јер уколико болест откријемо на време она се лакше контролише да не доведе касније до компликација – рекла је др Бајкић-Недић.

Шабачка болница била је међу 170 здравствених установа у Србији у којима су организовани превентивни прегледи.

У протеклом периоду рађени су ултразвук дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.