Шабачки лекари прославили Свете Враче

У Клубу Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, обележена је слава лекара Свети Врачи. Сечење славског колача обављено је у присуству свештенства Епархије шабачке Српске православне цркве, запослених у нашој установи и бројних гостију. Обреду је претходила света литургија обављена у болничкој капели Свети Козма и Дамјан. И ове године домаћин славе је Српско лекарско друштво – Подружница Шабац.

– Србија мора да буде привржена својој традицији и да се она кроз векове наставља, као што смо ми, следбеници ранијих генерација то задржали и негујемо и даље. Данас је слава лекара целокупног српског здравства, оних који славе у Србији, али и у дијаспори. Свети Козма и Дамјан су били једни од 12 следбеника Исуса Христа, који су добили од њега једну врсту обавезе, или награде, да ходајући међу људима лече болесне, скидају њихове терете и душевне болеснике подижу из невоља. Са поносом можемо рећи да и у овим тешким временима остајемо при нашој традицији. Свете Козму и Дамјана и данас славимо због тога што су бесплатно добили, а онда и делили оно што им је Исус Христос подарио, а то је да буду исцелитељи свих врста болести – рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Подружнице Шабац.

Славу лекарима, својим колегама, честитао је и директор шабачке болнице др Слободан Поповић. Пожелео им је срећу, здравље и професионалне успехе.

– Комплетан здравствени систем у претходном периоду изнео је велики терет. Поред жртви које су подносили током најтежег периода за нас у претходним деценијама, лекари се свакодневно боре са различитим изазовима. Због свега тога сам им веома захвалан – рекао је др Поповић.

Свети Козма и Дамјан, Свети Врачи, у шабачкој болници први пут су слављени 1993. године, када је славски колач ломио покојни Патријарх српски Павле.