Доктор Драган Петровић одбранио рад из уже специјализације

Доктор Драган Петровић, хирург у шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“, постао је субспецијалиста лапароскопске хирургије. За тему свог рада одабрао је минимално инвазивну хирургију колона. Уједно др Петровић био је један од наших лекара који су обучавани за овакав вид лечења тумора дебелог црева у оквиру пројекта LapSerb.

Предности минимално инвазивне хирургије за пацијенте су вишеструке, објашњава др Драган Петровић. Мањи резови, мање крварење, мања могућност за инфекције, мањи болови, бржи опоравак и повратак уобичајеним активностима, укратко већи комфор за пацијента. У перспективи је да се лапароскопија прошири и на другу врсту патологија.

– Циљ нам је да операције овог типа постану рутинске и у нашој установи и да се сви колоректални карциноми, уколико за то постоји индикација, оперишу минимално инвазивно. Користим прилику да се захвалим руководству шабачке болнице на челу са директором др Слободаном Поповићем, као и Служби опште хирургије на подршци коју су ми пружили током усавршавања. Морам да поменем да је за успех у лапароскопској хирургији заслужан цео тим који учествује у операцији: од оператора преко асистената, анестезиолога, анестетичара и инструментарки. Без њих ниједна операција не би могла да буде успешна – рекао је др Драган Петровић.

Иначе, ментор за ужу специјализацију др Драгана Петровића био је проф. др Драган Радовановић, а у комисији су били и проф. др Дејан Стевановић и доц. др Небојша Митровић.