У Шапцу почели 46. „Лазини дани“

Полагањем венаца на споменик др Лази К. Лазаревићу у Господар Јевремовој улици у Шапцу, почело је обележавање дводневног стручно-медицинског скупа 46. „Лазини дани“. Испред куће где је некада живео овај чувени и знаменити лекар и књижевник, венце су положили прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац која је и организатор манифестације, др Слободан Поповић, директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић, др Александар Пајић, градоначелник Шапца, као и др Драгана Радојичић испред Завода за јавно здравље Шабац.

Током два дана колико ће 46. „Лазини дани“ трајати, биће одржан низ предавања из области анестезије, кардиологије, психијатрије, гинекологије и педијатрије.

– Ове године смо се потрудили да буду заступљене теме из различитих области, али акценат ће бити на кардиологији и интерној медицини. Наш суграђанин проф. др Раде Бабић говориће о перспективи шабачке кардиологије и новинама које нас очекују. Иначе, Лаза Лазаревић завређује доста више од ова два дана, због тога што је овом граду, околини, али и свету, оставио нешто непроцењиво. Оставио је „Лазаревићев знак“ у области неурологије и психијатрије, али и књижевна дела која су исписана његовим животом, искуствима из којих се и данас многе ствари могу научити – рекла је прим. др Љиљана Станимировић и додала да ће поред научног дела овогодишњи скуп имати и део посвећен књижевном стваралаштву Лазе К. Лазаревића.

Овај скуп окупља на једном месту људе са највише знања и искуства као и младе лекаре који овде имају много тога да науче, истакао је др Слободан Поповић, директор шабачке болнице.

– За 40 година живота, 11 година се бавио интензивно медицином. За оно време стао је раме уз раме са највећим именима светске медицине. Манифестацијом “Лазини дани” чувамо и негујемо сећање на овог великана нашег народа, нашег града, културе и науке. Као лекар с подједнаким успехом бавио се неурологијом, психијатријом, офталмологијом, хирургијом, инфектологијом, епидемиологијом, бактериологијом, гинекологијом, геронтологијом. Лаза Лазаревић је и творац савремене српске приповетке, био је књижевник у белом мантилу и неприкосновен на оба поља – рекао је др Слободан Поповић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да се као локална самоуправа труде да подрже све стручне скупове намењене размени знања и искуства.

– Снажно верујемо да су овакви скупови важан корак у стицању нових знања која ће бити примењена у најхуманијем интересу професије за коју су се определили. Град Шабац ће увек стати иза њих. Желимо да нашим суграђанима омогућимо најбољу могућу здравствену заштиту и за то су нам потребни добри лекари и целокупна здравствена професија – рекао је др Александар Пајић.