Докторка Грујић нови субспецијалиста клиничке фармакологије

Докторка Бојана Грујић, анестезиолог у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, положила је субспецијалистички испит из области клиничка фармакологија, чиме је наша установа добила стручњака који ће да се брине о примени најсавременијих медикамената и процедура у лечењу пацијената. Усавршавање је организовано на Институту за фармакологију Медицинског факултета у Београду, а наша докторка била је међу шест полазника.

Одласком у пензију др Владимира Југовића, специјалисте клиничке фармакологије, указала се потреба за другим стручњаком из ове области. Менаџмент шабачке болнице сматрао је да је логично да то буде неко од анестезиолога, с обзиром на то да користе широку палету лекова. А као анестезиолог, др Бојана Грујић упозната је са свим лековима с обзиром на то да јој долазе пацијенти свих животних доба, обољења, односно особе које узимају различите медикаменте у склопу терапије. Недавно окончана ужа специјализација омогућила јој је да постојећа знања прошири и унапреди, а да свој приступ као анестезиолога осавремени најновијим светским трендовима у фармакологији.

– Фармакологија је веома обимна грана која брзо напредује. Од времена када сам ја студирала много тога новог је откривено, не само што се тиче лекова, већ и на нивоу људског тела. Откривају се стално неке нове супстанце које наше тело лучи, неки нови неуротрансмитери, хормони … Ми као анестезиолози и у операционој сали и у интензивној нези морамо да познајемо све лекове, јер они потенцијално могу да ступе у интеракцију са нашим лековима које дајемо у болници и да утичу на хемодинамику пацијента – наводи др Бојана Грујић.

У оквиру предавања, полазницима је било омогућено да своја знања унапреде, не само када је реч о медикаментима које користе анестезиолози, већ и психијатри, кардиолози, инфектолози посебно када је реч о антибиотској терапији. Истовремено, акценат је био и на специфичностима код примене лекова код деце.

– Важно је стално бити у току са светским трендовима у овој области и упоређивати искуства колега из читавог света, као и протокола лечења. У нашој установи ми сада имамо могућност примене нових лекова регистрованих у Агенцији за лекове, што нам омогућује осавремењивање терапије да применимо нове принципе у лечењу. Ово ће значајно да унапреди квалитет здравствене услуге – истиче др Грујић.

У шабачкој болници др Бојана Грујић ради од 2008. године, а специјалиста анестезије постала је шест година касније. Током обављања специјалистичког стажа на хирургији, први пут је имала сусрет са анестезијом која јој се веома свидела, тако да се није двоумила када јој је понуђена специјализације из те области.

– Анестезија је спој практичних и примењених знања и технологије. Када пацијенту дајемо лек, имамо мониторинг и ефекат одређеног лека можемо да уочимо одмах, управо захваљујући технологији. У овом послу веома је важан мултидисциплинарни приступ, сарадња са колегама, јер свако од нас са својим знањима може допринети лечењу и бољитку пацијента – објашњава др Грујић.