У шабачкој болници први пут урађена лапароскопска операција тумора желуца

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, по први пут изведена је операција тумора на желуцу лапароскопски. Тим шабачких хирурга предводио је др Небојша Стојаковић, инструктор за минимално инвазивне процедуре, а пацијенткиња је након краћег опоравка у болници пуштена кући.

Шапчанка Мира Јанковић није крила изненађење и задовољство због брзог опоравка након операције. Како нам је рекла, очекивала је класичну операцију са великим резом преко стомака и да ће причекати на повратак уобичајеним активностима. Уместо тога има неколико мањих убодних рана, а након операције већ сутрадан била је на ногама.

– Предности минимално инвазивне хирургије су вишеструке. Мањи резови, мање крварење, мања могућност за инфекције, бржи опоравак и повратак уобичајеним активностима, укратко већи комфор за пацијента. С обзиром на то да се у нашој установи уз велику подршку менаџмента интензивно обучавамо за ове напредне лапароскопске процедуре, тежимо томе да у ближој будућности овај начин лечења постане део стандардне процедуре – рекао је др Драган Петровић, један од хирурга који се обучава за минимално инвазивне операције, уједно и лекар који је водио Миру Јанковић.

Задовољство због резултата операције тумора на желуцу и постоперативног тока наше суграђанке, нису крили ни др Драган Петровић ни др Слободан Поповић, директор шабачке болнице. Тако је уз отпусну листу Мира Јанковић добила букет цвећа као први пацијент којем је овако захтевна операција урађена по светским стандардима.

У шабачкој болници до сада је урађено 16 минимално инвазивних операција. У завршној фази је обука из лапароскопске колоректалне хирургије која се спроводи у оквиру пројекта „LapSerb“, а по први пут у нашој установи поред операције тумора на желуцу, урађене су и минимално инвазивне операције слезине и тумора надбубрега.

Др Драган Петровић, Мира Јанковић, др Слободан Поповић