Др Мирјана Поледица међу полазницима прве генерације интензивиста

Служба за анестезију са реанимацијом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, ускоро добија специјалисту интензивне медицине, чиме ће квалитет здравствене неге пацијената бити подигнут на виши ниво. Реч је о новој специјализацији у Србији, а у овој првој генерацији међу 16 полазника, једина из Шапца је др Мирјана Поледица анестезиолог у нашој установи. Интензивна медицина организује се на Медицинском факултету Универзитета у Београду, у оквиру катедре Анестезиологија са реаниматологијом и интензивном терапијом, а руководилац наставе је проф. др Иван Палибрк. Како др Мирјана Поледица објашњава, од интензивиста се очекује да буду основа будућих модерних јединица интензивног лечења у нашој земљи. Ова едукација само је почетак сталног праћења и примене нових технологија, знања, нових лекова, процедура, водича, као и вештина у лечењу критично оболелих пацијената.

– Субспецијализација из интензивне медицине омогућиће ми да постојеће знање као анестезиолога значајно надоградим. Као лекару дата ми је прилика да стекнем додатне вештине и знања из неких других медицинских области. За пацијенте, имати интензивисту у болници значи да ће имати лекара задуженог за лечење и бригу најтежих, критично оболелих у јединицама интензивног лечења. Осим овога, од интензивисте се очекује и да организује рад службе, а с обзиром на то да је рад у јединици интензивног лечења специфичан и врло тежак, очекује се да интензивиста едукује и нови средњи медицински кадар – истиче др Мирјана Поледица, која у шабачкој болници као анестезиолог ради већ шест година.

Рад анестезиолога, без којих не може да се замисли и најмања хируршка интервенција, умногоме превазилази операциону салу. То је посебно дошло до изражаја током Ковид 19 пандемије када су анестезиолози били неопходни у респираторној јединици. Мимо овог глобалног ванредног стања, специјалисту анестезиологије, упознају и интернистички пацијенти, пулмолошки, нефролошки … За све оне којима је потребно оперативно лечење, посао анестезиолога почиње и пре него што пацијент уђе у операциону салу. У то спада припрема пацијента, надзор и спремност на брзо реаговање услед непредвиђених ситуација током операције, буђење и праћење пацијента након операције, посебно у јединици интензивног лечења, где се неретко дешава да проведу неколико дана.

– Током операције, увек осећам трему и имам појачани опрез. Иако пре операције пацијент буде доброг општег стања, морам да размишљам о томе да може да се догоди да се сакрила нека пратећа недијагностикована болест, па постоји могућност да се нешто закомпликује. И зато свему претходи детаљна процена. Са физичким подједнако је важан и психички статус пацијента. Неки страхују да се неће пробудити након операције и кажу то отворено. Разговарам са њима, опусте се, стекну поверење и све протекне у најбољем реду. У 90 одсто случајева, наш рад се своди на праћење параметара, а онда може да се догоди ситуација која захтева брзу реакцију. Зато сваког момента анестезиолог мора да буде максимално сконцентрисан – прича др Мирјана Поледица и додаје да јој највеће задовољство причињава када види да се пацијент након тешке операције успешно опоравља.

 

Улагање у опрему

– Од анестезиолога се очекује да добро познају технологију, рад анестезиолошког апарата, монитора и свих додатних пратећих уређаја. Чак и ако смо окренути леђима апарату, на основу звука морамо да знамо шта се дешава. Праћење технолошких достигнућа у овој области у опису је нашег посла. Ово важи подједнако и за млађе и за старије. У нашој установи улаже се у опрему, на располагању су нам модерни апарати. Због тога сваки анестезиолог који ради у шабачкој болници може да парира са колегом у било којој другој установи у земљи и свету – истиче др Мирјана Поледица.

 

Смена генерација

У Служби за анестезију са реанимацијом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ запослено је 11 специјалиста и четворо специјализаната. Од старијих лекара ту су др Александар Симић, др Милош Ранковић и др Зоран Марковић. Нова генерација ове службе су др Јасмина Максимовић, др Стева Трифуновић, др Милијана Стефановић, др Весна Ђокић, др Бојана Грујић, др Вања Видаковић, др Бранкица Васић и др Мирјана Поледица. А у току је специјализација др Наталије Мијаиловић, др Владимира Викића, др Исидоре Исаковић и др Дејана Максимовића.