Како лакше да поднесемо високе температуре

Према најавама метеоролога из Републичког хидрометеоролошког завода, очекује нас врело лето. Како би се избегла колапсна стања која су у том периоду неминовна, лекари Службе за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу саветују како да што лакше пребродимо топлотни талас.

·   Препоручује се коришћење обезбеђених купалишта са спасилачким службама. Никако дивље плаже са депонијама препуним отпада.

·    Избегавати боравак и рад на јаком сунцу и прекомерним температурама, поготову између 10 и 16 сати.

·    Користити лаку исхрану, сезонско воће и поврће богато витаминима и електролитима.

·     У послу правити паузе на сваки сат, а грађевинари да користе заштитну опрему и избегавају рад на висинама у наведеном периоду, јер су повреде последица како високе спољашње температуре и влаге, тако и преморености и губитка течности путем зноја уз губитак електролита.

·    За рад у пољу носити лаку одећу, и обавезно користити капе и шешире.

·     Они који крећу на пут својим колима да воде рачуна да крену одморни и наспавани, да не користе алкохол и стимулативна средства, да праве паузе у вожњи најмање сваких два сата, да избегавају путовања по јаком сунцу и да праве паузу на прве знаке умора и пада пажње. Претходно је потребно проверити исправност возила и пратеће опреме како би пут протекао у најбољем реду.

·    Прекорачење прописане брзине је најчешћи узрок саобраћајних несрећа, затим неисправност возила и премор возача.

·    Бициклисти и тротинетисти да користе обележене стазе и прилагоде брзину осталим учесницима у саобраћају и прописима.

·    Кад спољашње температуре пређу 35 степени Целзијуса, бити опрезан при преласку из климатизоване просторије напоље, како би се избегла колапсна стања.