Др Поповић: Месеци иза нас протекли су у пожртвованом раду свих запослених у болници

За протеклих 15 месеци, колико борба против вируса SARS–CoV–2 у нашој земљи траје, Општа болница у Шапцу у “црвеној” ковид зони хоспитализовала је око 2.580 пацијената, а обављено је близу 13.000 прегледа у пријемно–тријажној амбуланти. Упоредо са пацијентима оболелим од Ковида 19, збрињавали смо и не–ковид пацијенте, односно хитне, неодложне и приоритетне. Урађено је 100.000 прегледа не–ковид пацијената, а њих око 8.500 је хоспитализовано. Ови бројеви су без пацијената на дијализи, којих у овом тренутку имамо 115. У истом периоду у Служби гинекологије са акушерством хоспитализовано је укупно 1.849 пацијенткиња,  односно на одсеку гинекологије 474 и одсеку акушерства 1.375 пријема. Имали смо 1.176 новорођених беба, уз само два случаја ковид позитивне породиље и једне чији је антигенски тест дао позитиван IgM резултат који потом није потврђен PCR тестом. Месеци иза нас протекли су у озбиљном, захтевном и пожртвованом послу свих запослених у болници, уз напомену да је ово један од најкомплекснијих изазова са којима се суочила наша установа – истакао је др Слободан Поповић, директор шабачке Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у емисији “Актуелно” емитованој на шабачкој ТВ Ас.

Изазов који се може мерити са ратним условима, подразумевао је потпуну реорганизацију ове здравствене установе. Са озбиљним припремама почело се већ у марту, када је постало извесно да Србију неће мимоићи епидемиолошка криза. Болница је подељена на заразну “црвену”, незаразну “зелену” и “сиву” зону кроз коју ће пролазити сумњиви пацијенти. Како др Слободан Поповић објашњава, од почетка је заузет ригидан став да ни у једном тренутку не буде укрштања путева, што се напослетку испоставило као ефикасна мера. Шабачка болница у том тренутку имала је предност, с обзиром на то да је павиљонског типа, па је могло да се организује раздвајање зграда.

– За овај посао велику захвалност дугујемо и епидемиологу прим. др Драгутину Марковићу, који је иако у пензији, од првих дана био са нама и несебично се ангажовао  и помогао нам у поставци нове конфигурације болнице. Само је епидемиолог могао да постави зоне, санитарне пропусте и да нас подучи како да се боримо против ове пошасти. Пацијенти су прво смештани на инфективно, потом грудно одељење, неурологију и на крају интерно. У првом таласу болница је тако изгледала. Сви су очекивали да лето буде мирно. Претпостављало се да је вирус лети мање активан због високе температуре и УВ зрачења, али се испоставило да је SARS–CoV–2  ипак непознат и непредвидив вирус. У јуну смо имали неколико пацијената на инфективном и одлучили да се припремимо за други талас. Упоредо са свим активностима успешно је и разведена инфраструктура за снабдевање кисеоником по читавој установи са посебним акцентом на делове установе намењене за лечење ковид позитивних пацијената: инфективно, интерно, неурологија и грудно. Од почетних 50 – 60, сада у болници имамо 260 кисеоничких места – каже др Поповић.

Брже него што је то било ко очекивао, шабачка болница почиње да се пуни пацијентима оболелим од Ковида 19. Крајем јуна и почетком јула, дневно је на болничком лечењу задржавано и до 40 људи. За неколико дана примљено је, чак, 320 оболелих Шапчана. Уз ово, постојали су и пацијенти којима је била потребна неодложна медицинска помоћ, а који нису били заражени. О свима њима, све време бринуло је 180 лекара и 500 медицинских сестара и техничара. Средина лета, високе температуре, особље у скафандерима и целодневна борба. Како је био велики број пацијената којима је био потребна кисеоничка терапија, за дан се трошило колико пре короне за три месеца.

– Подстаница која читав систем снабдева медицинским гасовима, између осталог и кисеоником, није имала капацитет да задовољи нови потребни ниво притиска. Зато је било неопходно да подигнемо подстанични капацитет, а да бисмо то урадили, морали смо привремено да обуставимо централни развод гасова. Тада је сваки пацијент чија терапија захтева кисеоничну потпору био опскрбљен кисеоником из боце уз надзор здравственог особља. Тих пола сата колико је трајала инсталација нове контролне табле током унапређења подстанице било је стресно. Та доза стрепње и неизвесности не може да се опише. Да ли ће мајстори успети да унапреде подстаницу? Успели су, али је било стресно – прича др Слободан Поповић.

Драма која се у свету водила око набавке респиратора за најтеже оболеле од Ковида 19, одговорном реакцијом надлежних у држави, мимоишла је Србију. Респиратори, протокомери, лична заштитна опрема, концентратори кисеоника, пацијент монитори, ЕКГ апарати, рендген мобилни апарати, пулсни оксиметри, лекови и други медицински материјал, обезбедила је држава, а посредством Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) све поменуто у Шабац је стизало редовно. Током протекле године, стигле су бројне донације, и од Министарства здравља, али и од привредника и других организација. Такође, извршена је значајна реконструкција зграде инфективног одељења: хидроизолација кровне равни, изведен је нови прилаз степеништу ка првом спрату како би епидемиолошки нормативи били у потпуности задовољени. Захваљујући донацији привредника инсталирана је тзв. “лифт столица” намењена за транспорт непокретних и пацијената са отежаним кретањем до пријема на спрату одељења, јер постојећа зграда нема лифт.

Услови у овој исцрпљујућој борби против Ковид– 19 инфекције утицали су да активности везане за увођење нових процедура буду привремено обустављене, укључујући едукацију кадра за исте, јер нам је сваки запослени био преко потребан. Жеља свих у шабачкој болници је да се епидемија што пре оконча, како бисмо наставили са плановима које је зауставила актуелна ситуација, наглашава др Слободан Поповић.

– Имали смо јасан план у ком смеру желимо болница да иде. Сада чекамо да прође ова епидемиолошка криза. Ушли смо у пројекте формирања Пејсмејкер центра, ангио–сале, чекамо да почнемо са имплементацијом ендокрине хирургије, примену минимално инвазивних процедура у хируршким гранама… Очекујемо врло брзо преко Министарства здравља набавку и шездесетчетворослајсног скенера, као и рендген и ултразвучне апарате. Набавка би требало да се реализује до краја године. То ће значајно да унапреди услугу – најављује директор шабачке болнице.

 

“Захвалност свима у Општој болници”

– Током протеклих 15 месеци, борба је била озбиљна, систем је био пренапрегнут, али није пукао. Не може да се нађе реч којом бих исказао захвалност свим запосленима у Општој болници, што медицинским радницима, што немедицинским. Од лекара, сестара, техничара, спремачица, радника у вешерају, возача … Сви они су дали свој максимални допринос да се што боље збрину пацијенти. Мића, Снежа, Миша, Славица, Снежа, Јелена, Љиља, Ивица, Данијела, Слађана, Драгица, наравно и сви други чија имена нису поменута, а били су доступни 24 сата свим данима у недељи.

Захвални смо и републичким институцијама које су нам обезбедиле сву неопходну медицинску опрему, локалној самоуправи и другим организацијама са којима свакодневно сарађујемо: РФЗО филијали Шабац, Ветеринарском специјалистичком институту Шабац, Заводу за јавно здравље Шабац. Захвалност дугујемо и пацијентима на разумевању и показаном стрпљењу за функционисању установе услед изнуђених услова и прилагођавању ситуацији – истиче др Поповић.

Све извеснија реконструкција установе

Општу болницу „Др Лаза К. Лазаревић“ очекују велики радови у блиској будућности. Град Шабац објавио је позив за израду пројектне документације за доградњу и реконструкцију болнице и Дома здравља. Овим је шабачко здравство надомак давно постављеног циља да здравствена услуга буде доступна под једним кровом.

– Требало је да увелико кренемо у изградњу, али је тек са променом власти у Шапцу расписан позив за израду пројектне документације. Ово је трећи покушај да заживи идеја болнице под једним кровом. То укратко значи да се на делу према “Роди” између хируршког блока и неурологије направи један објекат на неколико нивоа који ће топлом везом бити повезан и са хируршким блоком и са зградом неурологије и грудног. Имали бисмо стационар под једним кровом, са просторно и организационо уређеним ургентним пријемом, који је један од битнијих пунктова у функционисању овако великог здравственог система – објашњава др Поповић.

“Морамо што пре да направимо епидемиолошки бедем”

– Активност по питању вакцинације, од врха државе према локалу, је задовољавајућа. У Шапцу имамо вакцинални пункт у економској школи, отварају се привремени пунктови по селима, по градским и сеоским месним заједницама, иде се код непокретних, све је одрађено добро. Међутим, шта је то што наше људе наводи да имају дилему око вакцинације или да неће да се вакцинишу? Хоћемо ли да се вратимо нормалном животу и да привреда ради? Вакцина има, све је добро организовано, шта је онда проблем? Имам утисак да попушта и дисциплина, да губимо ону свест коју смо у почетку имали и да се, жељни нормалног живота, препуштамо и заборављамо да битку нисмо завршили. Морамо што пре да направимо епидемиолошки бедем, а вакцина је једино право оружје – наглашава др Поповић.