5. јун- Светски дан заштите животне средине

Шведска је, још 1968. године, прва предложила да се у УН одржи конференција која ће бити усмерена само на питања заштите животне средине. То је прихваћено тек 1969. године, када је одлучено да ће се 3 године касније у Шведској одржати једна таква конференција. Занимљиво је да је за водитеља конференције одабран Морис Стронг, канадски дипломата који је радио у нафтној индустрији, али је био врло заинтересован за животну средину.
Коначно, 1972. године, после 4 године припрема, лидери из целог света сели су заједно да разговарају о томе како да подигну свест о заштити животне средине и тада је, на самом почетку Стокхолмске конференције, 5. јун проглашен за Светски дан заштите животне средине. Први пут је прослављен под слоганом „Само је једна Земља” 1974. године. Током година биране су земље домаћини и теме које су одговарале највећим проблемима и изазовима – од загађења мора, уништавања шума и кријумчарења дивљих врста, преко климатских промена, циркуларне економије и одрживог развоја до образовања деце о заштити животне средине.

Сада више од 140 земаља учествује у обележавању овог еколошког празника, а велики број познатих личности подстиче људе да, свако на свој начин, дају допринос у заштити животне средине. Широм света организују се бројни стручни и научни скупови, садње дрвећа, бициклистичке вожње, концерти, изложбе, фестивали, такмичења у школама, чишћења природе и прикупљање рециклабилног отпада. Ове године милиони људи догађај ће обележити на дигитални начин, повезани на друштвеним мрежама.


Овогодишњи светски дан заштите животне средине је окренут заштити екосистема, што омогућава живот свим људима на планети. Тема је „ Обнављање екосистема“. Уједињене нације наглашавају потребу да се обнове екосистеми на површини од бар један билион хектара и наредних 10 година, јер је то императив за продужење живота на Земљи и будућност живота у глобалу, као и решење за климатску кризу.
-до 2030. године емисија гасова се мора преполовити у циљу задржавања пораста температуре испод 2 степена.
-Очувањем и обнављањем екосистема на копну и океану, можемо спречити нестанак милион угрожених врста.
-научници се слажу да обнова 15% кључних екосистема смањује изумирање врста за 60%.


Многи Земљини екосистеми су у близини критичних тачака исцрпљивања или неповратних промена, вођених високим растом становништва и економским развојем. Међутим, растуће стопе коришћења природних ресурса и утицаји на животну средину који се јављају нису неопходни нуспроизвод економског раста ако се окренемо циркуларној економији и одрживом развоју. То је пут којим треба да кренемо.
У последње 2 године пандемија је променила нормалан живот, а ефекти на животну средину су опасни и дуготрајни. Већ данас, деградација екосистема негативно утиче на здравље и живот 3,2 милијарде људи-40% светске популације.
Дан заштите животне средине је прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промена.